Кандидатът за управител на БНБ от "Има такъв народ" Любомир Каримански е бил заплашен с есемес от непознат номер да се откаже от състезанието за централната банка. Това обяви той в парламента, придружен от цялата парламентарна група на ИТН.

Съобщението е било получено в 17:30 в четвъртък.

"Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага и нямаш представа колко ще бъдат сериозни!!!", бил текстът на съобщението.

Каримански е подал сигнал в полицията.

Часове преди получаването на заплахата кандидатът за шеф на БНБ е обяснил на среща в Министерския съвет атаките срещу себе си, разказа зам-шефът на партията Тошко Йорданов.

В четвъртък имаше съвет на коалицията, на който премиерът Кирил Петков е влязъл с папка публикации, срещу Каримански.

Тези публикации били медийни партенки според Тошко Йорданов.

Той определи атаките срещу Каримански и заплахата като мутренски. И индиректно насочи подозренията към другия кандидат за БНБ - Андреа Гюров от "Продължаваме промяната".

„Г-н Каримански не е подземен бизнесмен, а това което се случи вчера са мутренски приоми“, обяви Тошко Йорданов и зададе няколко риторични въпроса:

„Знаете кои стоят от едната страна на БНБ, от другата страна е Каримански. Вчера и пред МС обясни за разни партенки, които вървят в медиите и се получава този есемес. Или някой ползва мутренски номера или тези които имат интерес ползват мутри? За един нормален пост в държавата, който не е свързан с обществени поръчки се използват мутренски приоми“, заяви Йорданов.

Запитан кой може да стои зад това и визира ли правителството в лицето на ПП, Йорданов заяви:  „Всички сме достатъчно умни, за да се сетим“. От ИТН уточниха, че този есемес няма да откаже Каримански в надпреварата за БНБ.