Каримански призна в какво е сбъркала ИТН и пропуснала ли е шанса да управлява България

Сбъркахме в това, че сме много млада пария и емоциите дадоха превес на разума, призна представителят на "Има такъв народ"

Искам да обърна внимание на необходимостта от създаване на единна енергийна стратегия за България. Засега все още няма такава цялостна. Преди имаше и тя изтече. За един следващ период, така, че да може да бъде девирсифицирана енергетиката у нас, източниците, по които ще получаваме газ. 

Това заяви Любомир Каримански от "Има такъв народ" (ИТН) в ефира на "Панорама" по БНТ, коментирайки енергийната криза в Европа и последиците за България. 

"Голямо значение оказва и скандалното поведение на ЕК да не направи някакъв стабилизираш фонд на енергетиката в Европа. Няма никакъв знак от страна на Комисията да има стабилизиращ фонд, от гледна точка на търгуването на емисиите в Европа. Ние знаем ли ясно и прозрачно каква е политиката на тези емисии?", продължи той.  

"Не бива да забравяме, че годините, за които ние трябва да затворим ТЕЦ "Марица изток" 2, може спокойно да ориентираме в алтернативни източници на енергия. Това могат да бъдат създаването на 7 и 8 блок в Козлодуй. Те могат да бъдат изградени за същия период, до 2035-2038 година", каза още Каримански.  

По думите му, 46-ият парламент не е развързал кесията на харчовете. 

"Не знам на какво казвате развързване на кесията. Ако беше такова, ние трябваше да приемем всички онези разходи и да дадем средства по исканията на всичките политически партии. Ние се придържахме към някаква фискална дисциплина, за да няма безконтролно харчене. Виждаме, че необходимост от средствата в актуализацията на средствата има", каза Каримански. 

Той уточни, че пенсиите на възрастните са вдигнати с акт на парламента, а не с акт на служебното правителство. 

"Предложенията, които бяха внесени в парламента бяха по един начин, след бюджетна комисия и дискусиите в зала, те претърпяха доста изменения и бюджета беше прекроен от това, което вносителя представи", поясни той. 

Каримански поясни и позицията на несъстоялия се премиер на ИТН Николай Василев и позицията на ИТН относно харчовете на хазната

"Николай Василев изрази, не веднъж сме го казвали, че това е абсолютно мнението на Николай Васиев. Ние имахме програма на страницата на ИТН и Зайкова, и аз, и останалите колеги са го казвали, която бе споделена с ДБ и БСП и ИБГНИ. Това, което Николай Василев е споделил, не е част от нашата програма", каза той. 

"По-скоро ние сме за прагматичните политики, които са по-ориентирани в дясното, но в кризисен момент не са излишни и леви мерки. Ситуацията е такава, че не можем да оставяме уязвими групи да страдат и да са под прага на бедността", продължи Каримански. 

По думите му ИТН не е пропуснала шанса си да поведе страната. "По скоро постъпи смело, като предложи да управлява с правителство на малцинство. Преговорния процес изисква две страни. Ние започнахме преговори на експертно ниво и те бяха сполучливи. 
Нямахме почти никакви различия с политическите партии. 

Казвам преговори за програми. Не правим така, както в момента почтените искат да направят - да разменят постове на министри между отделните политически сили. Това, което предложихме тогава, е да видим общите неща в програмите и ако има спорни моменти да намерим най-малкото общо кратно. 

Сбъркахме в това, че сме много млада пария и емоциите дадоха превес на разума", обясни Каримански. 

Представителят уточни, че ИТН в момента не е скарана с нито една друга политическа партия. 

"Не мисля, че сме скарани с когото и да е било. По-скоро смятам, че имаме ясно посоката с кого можем да продължим по-нататък. Затова не мисля, че сме скарани с когото и да е било. Неведнъж сме заявявали, че може да продължим с ДБ, с БСП, с "Продължаваме промяната". Аз лично съм работил много добре с Асен Василев като министър на финансите. Не сме се изпокарали. Имало е професионален спор относно двойни стандарти. Не виждах причина финансовите инструменти от Плана за възстановяване да бъдат връщани в банката на Европа", каза той. 

Тук се намеси се Тома Биков, който също бе в студиото. "Това беше и в нашия план. Брюксел дори заподозря корупция в това", каза той, визирайки внесените в Плана промени от служебното правителство на президента Радев.