Позицията ни е категорична и няма да оттеглим нашия кандидат за управител на БНБ. ... Явно има нещо друго в поста на гуверньора, за да има такова фиксиране в него. ... Искаме да разберем какъв е залогът, а не да ни се обяснява, че г-н Каримански нямал безупречна репутация. Това е субективен критерий.

Разбрахме, че другият кандидат е бил управител на "Пирин голф", дали той има безупречна репутация?". Това заяви пред БНР заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева, депутат от ПГ на "Има такъв народ".

Тя подчерта, че от ИТН стоят твърдо зад кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ: "Виждам паника в коалиционните партньори и това не е добър знак. Този гняв, който виждам в тях, е знак за слабост".

Според нея не амбицията, а опитът е това, което води Каримански в желанието му да участва в надпреварата за поста на гуверньор на БНБ. 

Митева съобщи, че Любомир Каримански ще предприеме действия, за да си търси правата по съдебен ред във връзка с обвинения за "поставен от него подпис под един документ".

"Говорим за парламентаризъм, а в същото време наблюдаваме антипарламентаризъм, той е опасно за свободата. ... Не смятам, че е нормално в един от коалиционните партньори да е съсредоточена цялата фискална и парична система на България. Това не е добър знак", коментира депутатката от ИТН.

Според нея случващото се в Народното събрание през последните дни показва, че политическата система се е изхабила и има криза на политическите кадри:

"Мисля, че вече е време да помислим и за нова изборна система". 

Ива Митева изтъкна, че за съдебната реформа е необходима работа с опозицията, за да бъде постигнато необходимото мнозинство.

БЛИЦ припомня, че преди дни финансовият министър Асен Василев публично постави под съмнение доколко Любомир Каримански (ИТН) отговаря на изискванията за нов управител на БНБ. В интервю за Дарик, Василев посочи, че законът не поставя други специфични условия освен "безупречна репутация" за гуверньора на централната банка (по-точно "лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело", б.р.).

"Ние представихме кандидат с безупречна репутация", каза Василев с препратка към Андрей Гюров.

На въпроса "това значи ли, че другият кандидат (Каримански) не е с безупречна репутация?", финансовият министър каза: "Мисля, че това, което се видя през последната седмица, а и което той сам каза... той е сложил подписа си под документ, с който 1 милион лв. на вложител на банката, на която той е бил изпълнителен директор, са били откраднати".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ