Казаха колко милиона са стрували командировките на депутатите

От старта на мандата на последния парламент до 28 февруари 2021 г. по това перо са отишли близо 7 млн. лева от бюджета на НС

Седемцифрена сума са глътнали командировките на депутатите от 44-тото Народно събрание, съобщава "Монитор".

От старта на мандата на последния парламент до 28 февруари 2021 г. по това перо са отишли близо 7 млн. лева от бюджета на НС. Народните избраници са похарчили 5 635 943.33 лева за посещения в изборните си райони и транспортни разходи.

Сумата за командировки в чужбина е по- скромна- 1 927 582.47 лева. Това показва справка предоставена от законодателния орган на „Монитор“. От всичките 240 депутати само 20 не са се възползвали от привилегията да се возят в служебен автомобил.

Това означава, че 220 народни избраници са се възползвали от тази екстра. От началото на мандата до 12 март тази година пък общо петдесет и двама народни представители са напуснали състава на 44-то Народно събрание.

Тридесет и седем от тях са с прекратени пълномощия поради подадена оставка, трима са освободени поради възстановени пълномощия на народни представители, избрани за министри, девет са с прекъснати пълномощия поради избирането им за министри.

Трима са починали – легендата на българското кино и депутат от БСП Стефан Данаилов издъхна във ВМА, Снежана Дукова от ГЕРБ, която загуби битката с рака и депутатът от НФСБ Валентин Касабов, който почина от коронавирусна инфекция.

По време на извънредното положение, предизвикано от COVID-19, от 1 април 2020 г. до отмяната му на 13 май 2020г., депутатите даряваха заплатите си на Министерството на здравеопазването, като средствата се използват за дейности по превенцията и лечението на заразата с коронавирус.