Грузия е приела предложението на България в София да се водят бъдещите преговори с Русия, а от пристанище „Бургас” да се координират и транспортират помощите.

Това съобщи по Дарик радио след завръщането си от Тбилиси зам.-външният министър Милен Керемедчиев. Той допълни още, че грузинската страна е поискала втори транш с хуманитарна помощ – списъкът с нуждите се подготвя от грузинското посолство. Керемедчиев ще докладва на премиера и президента и за искането на ОССЕ да доставим бронирани коли за мисията там.

Керемедчиев допълни, че от България са поискани палатки, одеала, легла за нарастващия брой бежанци. Ще можем да ги подсигурим след като получим списък отново, уточни той.

Заместник-външният министър не скри, че е останал потресен от мащаба на разрастващата се хуманитарна криза в Грузия. Бежанците са вече над 100 000, разказа Керемедчиев. „Очаква се да станат 160 000 само в Тбилиси, а има 21 открити бежански пункта, така че ситуацията е много напрегната от гледна точка на нарастващия брой бежанци и неясният брой убити в сраженията”, каза Милен Керемедчиев.

Въпреки това българите в Грузия не искат да се прибират нито пък има желаещи грузински бежанци, каза заместник-министъра. Точно обратното – грузинците, „напирали” за визи, за да почиват на българското Черноморие.

„Имаме сериозно увеличаване на желаещите да пътуват с цел туризъм, беше ми докладвано от консула, което и показва, че в Грузия все пак не цари някаква паника”, заяви Керемедчиев.

Българският дипломат беше първият чужденец, допуснат от руската армия в Гори. По думите му обстановката там е много тягостна, но разрушения няма – само казармата и една цивилна сграда били ударени.

„Успяхме да се срещнем с губернатора на града, изпратили са двама депутата от грузинския парламент, които да му помагат да ръководи града, но няма полицейски сили нито на руснаци, нито на грузинци. Помощите, които идват не винаги достигат до всички. Бяхме предупредени да не останем по тъмно в Гори, защото влизат мародери. Площадът има две дупки от снаряди, даже статуята на Сталин също си стои и не е докосната”, допълни още заместник-външният министър. /БЛИЦ