"София и Букурещ игнорират европейското мъмрене" - под това заглавие днес германският "Ханделсблат" публикува статия, в която анализира поведението на България и Румъния след докладите на Европейската комисия.
За да накара политическото ръководство на страната да реагира по някакъв начин на замразяването на милиони от европейските фондове за България, българската опозиция планира провеждането на многохилядна демонстрация. В съседна Румъния партиите реагират на последния Евродоклад чрез засилване на натиска върху службите за борба срещу корупцията.

България е първата страна-членка, за която ЕК спря изплащането на средства от европейските фондове. Причината - неправомерно усвояване. Вместо обаче да реагират адекватно на това санкциониране, властимащите в България продължават да държат на досегашния си политически курс.

В доклада си от 23 юли Европейската комисия разкритикува двете най-нови страни-членки на ЕС заради недостатъци в наказателното преследване, ширеща се корупция и слаба правосъдна система. Докато Румъния се размина само с критика, България бе лишена на първо време от европейски средства в размер на близо 500 милиона евро.

В София обаче не бяха особено впечатлени от констатациите на Европейската комисия. И не само това. Депутатите на партиите в тристранната коалиция отхвърлиха дори поредния вот на недоверие към правителството, което пък прокара в парламента решението проектите, които са застрашени заради замразяването на европейски субсидии, да не бъдат преустановени, а да продължат чрез финансиране със средства от бюджетния излишък. Въпреки сътресенията на световните финансови пазари и въпреки инфлация от близо 15 процента, България разполага с около 4 милиарда евро бюджетен излишък, което се равнява на 6 процента от брутния вътрешен продукт. 700 милиона евро са предвидени за финансиране на структурните програми, засегнати от замразяването на средства от европейските фондове.

Междувременно обаче българският министър на икономиката Петър Димитров предупреди за възможните последици от европейското мъмрене. Според него България би могла да загуби огромна сума чуждестранни инвестиции - сума, която ще надвишава значително спрените от Европейската комисия пари. През първата половина на тази година чуждестранните инвестиции в България са с 500 милиона евро по-малко отколкото за същия период от време през миналата година. А това, според министър Димитров, се дължи не на последно място на лошата репутация на България. /ДВ