Мисля, че сте ме чували да казвам, че съм позитивна и оптимистично настроена. Ние сме толкова взаимно зависими и се основаваме на правила. Международната система е основана на правила. Повечето хора искат да запазят тази система от правила. Не мисля, че сме изправени пред нова студена война. 

Това заяви американската посланичка у нас Херо Мустафа в ефира на "На фокус" по Нова тв. 

"Държавите, изправени пред предизвикателства като днешните, се сплотяват. Ролята на всяка армия, е да разглежда различни сценарии", каза тя. 

Според нея не се намираме пред Трета световна война.

"Държавите искат да сложат край на всичко. Изборът е на Путин. Той може да приеме дипломатическия изход и да спре всичко още утре. Не мисля, че това е криза, от  която да се страхуваме, а да продължим да се сплотяваме и да зовем за мир и деескалация на този конфликт", подчерта тя. 

"Както сте забелязали, това, което се опитваме да направим , като международна общност, е с инструменти да убедим Путин да спре тази война", подчерта тя. 

"Тези санкции ще продължат не само от страна на САЩ, но и от страна на Европа", добави Мустафа. 

По думите й нападенията в Буча са показали, че невинни хора биват убивани всеки ден.

"Някой трябва да бъде подведен под отговорност. Русия трябва да бъде подведена под отговорност за тези военни престъпления. Ще видим как ще се развие този процес. Знаем, че има снимки и факти за невинни хора из цла Украйна, които са убити. 

"Лора, имаш деца, аз имам деца, те са невинни. Никой не иска тази война. Нека се подчертае, че това е нападение срещу цивилни граждани, срещу инфраструктура", каза тя. 

Лора Крумова припомни, че у нас в момента се коментира дали трябва да бъде предоставена военна помощ на Украйна:

"България е много силен съюзник на НАТО. Тя прави каквото може в Европа. Ние оценяваме високо значителната хуманитарна помощ, която Българското правителство предостави", каза Мустафа. 

По думите й България сама и суверенно трябва да реши ще предостави ли военна помощ на Украйна.

"Това е ваше решение. Ние никога не сме оказвали натиск, не сме искали да изпращате самолети. Приветстваме вашата хуманитарна помощ, която сте доставили. Ние няма да преценяваме мястото на България в Европа и НАТО на база на това дали ще пратите военна помощ или не", каза Мустафа. 

На въпрос дали България е вече цел на Русия Мустафа отвърна: 

"Щастлива съм, че съм в тази красива страна. България е решила, че нейното бъдеще е в Европа. Ние виждаме в България суверенна и сина държава, която предприема стъпки, за да стане още по-силна. Именно затова следва да е налице енергийна диверсификация", каза тя. 

"Не мисля, че страхът, за който питате, е обоснован, а някои хора искат да го използват като коз. Вие сте едно цяло с Европа, която ще се отзове в защита на България. САЩ е тук, редом с вас, на всяка крачка от поетия курс. Ние сме приятели и съюзници. Винаги ще бъдем заедно и в добри и в лоши времена, защото така постъпват истинските приятели", каза тя. 

"Когато България направи заявка за самолети, ние като правителство, казахме цената, която не е окончателна. Тя се понижава в зависимост от това, какво искате. Ние имаме много голяма прозрачност при поръчките", каза тя.