Номинираната от президента Доналд Тръмп за извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България, Херо Мустафа, е бежанка от Ирак.

Семейната й история е разказана в документалния филм American Herro (игра на думи между името Herro – Херо и „hero“ – „герой“) на режисьора Кърк Руус, показан за първи път през февруари 2009 г.

Филмът описва ранното детство на Херо, като бежанка от режима на Садам Хюсеин и пътя й към успешната дипломатическа кариера в Държавния департамент на САЩ.

„За мен, Ирак е мястото, което ми даде живот, но Америка е мястото, което ми даде свобода“, казва тя във филма.

Херо Мустафа е родена в Ербил, Иракски Кюрдистан, през 1973 г. Прекарва две години от живота си в бежански център, а през 1976 г. семейството й получава убежище в САЩ и се установява в щата Северна Дакота. Баща й е кюрдски политически активист и противник на режима на Садам Хюсеин.

Мустафа има дипломи в областта на националната сигурност и Близкия изток от Джорджтаунския университет и по международни отношения от Принстънския университет.

След завършването си ръководи неправителствена организация за кюрдски изследвания в САЩ. Пътува до Босна като наблюдател по време на местните избори.

Започва работа в Държавния департамент през 1999 г., а първото й назначение е в Атина. Следват: Бейрут, Вашингтон (като специален секретар в екипа на Кондолиза Райс) и Багдад.

Мустафа е старши съветник по Близкия Изток на вицепрезидента Джо Байдън в периода 2009-2011 г.

В момента е заместник-ръководител на посолството на САЩ в португалската столица Лисабон. Преди това тя е била съветник по политически въпроси на американското посолство в Индия. Била директор в Съвета за национална сигурност.

Говори девет езика, включително турски, кюрдски, испански, гръцки, арабски, руски, хинди и фарси.

В България г-жа Мустафа ще замени Ерик Рубин като посланик на САЩ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!