Американският държавен секретар Хилари Клинтън няма да идва в България на енергийния форум в Пловдив през април. За този форум не сме я канили, съобщи министърът на външните работи Ивайло Калфин пред Дарик радио.
Припомняме, че беше обявено, че на това събитие САЩ ще бъдат представени от държавния секретар Хилари Клинтън, а Русия - от премиера Владимир Путин.

Според Калфин информацията, че Хилари ще посети страната ни, е инициатива на пловдивското кметство, която не е особено добра.

В Пловдив ще се проведе голяма енергийна конференция, това не е световен енергиен форум, подчерта Ивайло Калфин.  Ще присъстват страни от Югоизточна Европа, от Кавказ, от Централна Азия, поканена е Русия, както и наши партньори от ЕС и САЩ , поясни външният министър.  Ще обсъдим основните принципи на енергийната сигурност, свързана с ангажиментите и на страните производители, доставчици и получатели на газ, за да се получават доставките по възможно най-сигурния начин, обясни той. 
Калфин заяви още, че ако продължат проблемите с блокиране на българо-гръцката граница, България ще започне съдебна процедура срещу Гърция.  /БЛИЦ