Христо Иванов издаде кой ще е следващият премиер, ако ДБ вземе мандата

По думите му най-редно би било това да е човек, избран от "Продължаваме промяната"

Все още нямаме решение от президента Румен Радев за третия мандат. Позитивно оценяваме това, че той заяви намерение да проведе консултации между политическите сили, защото наистина логиката е да се търсят допирни точки и да се търси това, което би могло да работи.

В този смисъл ние в такъв кръг от консултации ще участваме сериозно и тогава ще излезем с пълна формула на база и на разговори, които ще сме провели с колегите от досегашното четворно мнозинство, защото трябва да се търси реконструкция на това мнозинство, на база на което да се реализира третият мандат.

Това заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов по повод връчването на третия мандат за съставяне на правителство в рамките на това НС, предаде БГНЕС.

По думите му това, което очевидно би могло да помогне, е леко оттегляне на лидерските политически фигури от лидерските места в кабинета, за да бъде намалено усещането, че кабинетът е парцелиран.

Иванов посочи, че именно това е бил един от проблемите в управляващата коалиция, който е довел до липсата на комуникация, прозрачност и недоверие между политическите сили.

Според него трябва да се стъпи на това, което беше предложено като програма в първия мандат.

Който и да вземе третия мандат, той трябва да работи за всички и да е ясно, че „Продължаваме промяната“ (ПП) ще имат водеща роля, защото осигуряват най-много гласове и спечелиха изборите, смята Иванов. Той уточни, че от тази гледна точка ПП ще имат водеща роля при договарянето на премиерска фигура и на състав на Министерския съвет.

„Тези месеци са много важни и през тях трябва да се вземат много важни решения, за да се справим добре със зимата и с всички възможни кризи. И от тази гледна точка за България не е добре да ходим на избори“, категоричен е съпредседателят на ДБ и допълни, че ако отиде при тях третият мандат са длъжни да предложат формула, която да сработи.

Той призова за малко по-спокоен и диалогичен подход, както и малко повече уважение към всички участници.