Госпожа Назарян твърди нещо, което няма как да бъде доказано. Има един прост факт - подписан документ няма. Вторият факт е, че имаше още шест дни да продължим този процес и да го завършим, да имаме споразумение и да отидем заедно в Народното събрание.

Не сме си помисляли да внасяме състав, който не е одобрен от другата политическата сила. След това, което направиха ГЕРБ-СДС, не знам как си представят управлението на България оттук нататък. Това заяви Хрисо Иванов по повод изпълнения мандат от Мария Габриел, но несъгласуван с ПП-ДБ и неподписаното споразумение между партньорите.

"Много е лесно, когато се случи такова нещо да се отдадем на емоциите. ГЕРБ видяха, че ДПС няма да получат очакваната подкрепа, започнаха да търсят нови варианти и начини да взривят процеса. 

Много пъти аз съм казвал, че евроатклантизмът не може да бъде оправдание за корупцията. Ако се гласуват правилните неща и имаме качествени кандидати, никой не трябва да бъде елиминиран. Понеже им беше неудобно това споразумение и им беше неудобно да кажат, че не могат да го подпишат, прибегнаха към тази провокация", смята той.

"Те трябваше да създадат привидност, че не е това проблемът и да не стигнем до крайния резултат. Как въобще можем вече да говорим за базово доверие, за процес на коалиране. 

Всички ние сме свикнали, че не само с хляб ще живее човек. Но и той е важен. Важни са приоритетите и реформите, но са важни и хората в Министерски съвет. Мотаенето започна по отделни теми още в предишния девет месечен период. Затова настояхме да има конкретен времеви ангажимент по дадени теми. Някой пое ли отговорност за тези 5000 хиляди невалидни гласа, а трябваше отговорността да е на ДАНС.", запита той.

"Ние не сме крили, че имаме големи различия с ГЕРБ. Назад в миналото си имаме тежка история на противопоставяне. Но единственото отговорно решение, предвид факта, че до България се води война, е да се опитаме да тръгнем към някакво разбирателство. Настояхме за писмено споразумение. Беше начин, по който ще се селектират хората, защото нямаше друг път", смята иванов. 

"Мария Габриел изхвърли това доверие и че България може да тръгне към нормализация. Вярвам, че тя беше принудена, но не знам как човек може да се съгласи с това. 

Не знам какво ще се случи днес. Нашите избиратели знаят за какво се борим ние и всичко е за интереса на хората. Ние не сме се отказали от преговорите, но те бяха взривени по този безумен начин. Ние бяхме готови на компромиси, за което сме критикувани силно. Бяхме готови да гласуваме доверие и да градим мостове. ГЕРБ създадоха абсолютно безпрецедентна ситуация, такова нещо досега не се е случвало", завърши той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук