Опитните инженери са построили Титаник, а вдъхновените импровизатори са построили Ноевия ковчег. Аз не предлагам вдъхновени импровизации. Смятаме че имаме достатъчно опит и сериозно отношение да движим страната напред. Опитът на досегашната генерация политици не е довел до някакви прекалено вдъхновяващи резултати.

Това написа съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в отговор на изказване от неделния ден на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който предложи именно Иванов да стане премиер с трети мандат.

Ето какво още пише Иванов:

"Формулата „Вежди Рашидов“ не съдържа в себе си никаква гаранция, че страната ще върви напред. Тя ще бъде задълбочаване на блатото. Коалиция между ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход” е аритметично възможна, ако заложи на опита да спре промяната и да върне страната назад, но тя ще влезе във война с бъдещето на България.

Някои хора се надяват, че като отидем на избори, нещо ще се промени. Дори да се смени първата политическа сила, това няма да промени нищо фундаментално в българската политика. Ако при нови избори ГЕРБ и ДПС съберат достатъчно гласове, за да формират управление, страната ще им бъде подарена.

ДБ е готова да търси допирни точки на база национални задачи. Компромиси могат да се правят по отношение на емоции и лични вендети, но компромиси не могат да се правят по същество.

Съдебна реформа и борбата с корупцията - не като репресивна вендета срещу някого, а като системно усилие да създадем институции, които да изчистят българското управление; политиките по сигурността; икономически ръст, на база на конкурентоспособност и инвестиции – по тези неща компромиси не може да има, защото това са национални задачи.

Демократична България не участва в процеса на мандатите, за да покаже необходимата доза лицемерна загриженост. Участваме с пълното съзнание, че сега е най-добрият момент да се опитаме да постигнем някаква договорка за мини преход, който да изкара страната от корупционното блато, от политическата безизходица и да се движим напред към Европа.

Има няколко аргумента за това, че точно сега трябва да има правителство в България. Трябва да си даваме ясна сметка, че ако сега изпуснем прозореца за влизане в Еврозоната, не е ясно изобщо кога ще се отвори отново.

Тук не става въпрос за това в какви хартии ще се разплащаме, дали ще пише лев или евро на латиница, а става въпрос за това дали България ще седне трайно на масата, на която се вземат най-важните дългосрочни решения в Европа. Същото важи и за Шенген - не става дума просто за удобството да пътуваме по-свободно и с по-малко проверки, става дума за това България да бъде вградена във фундаменталната рамка на политиките по сигурността на ЕС."

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук