Христо Иванов за ИТН: Получихме инджипляктор, който ни гръмна в ръцете

Когато тръгнеш против тази логика, защото си най-великият - става разпад, каза още съпредседателят на ДБ

Не мога да ви кажа утре какво ще се случи. Утре ще разберем какво заявление е предадено. Как Митева си представя хода на събитията оттук нататък. Намиране се в поле, което Конституцията не е предвидила - политическа сила, която се е явила на избори, но няма капацитета да управлява.

Това заяви Христо Иванов в "Лице в лице" по bTV. 

"Сблъскаха се с реалността, че не може да изобретиш демокрацията и парламентаризма. Има си логика, която трябва да се следва. Когато тръгнеш против тази логика, защото си най-великия - става разпад", каза още той. 

"Те бъркат това, че са антистстеми, с това, че са изобщо против институциите и против нормалната политическа логика. Всички трябва много сериозно да се замислим като общество до къде може да стигнем по този път. Какво ще се случи утре, аз вече не знам. Ще чакаме какво са подготвили сценаристите, каква гротеска ще ни поднесат. Но мисля, че е време да кажем баста, стига", продължи Иванов. 

Между това да имаш някакви дипломи и да имаш добро образование и да можеш да поемеш политическа о6говорност, между тези неща има много голяма разлика и го виждаме на практика. Цялата история с дипломите и сертификатите и те се разпадат, каза още лидерът на ДБ. 

По думите му, това поставя много тежко въпроса за състоянието на нашите университети. Огромна част от проблемите с какви кадри разполага българската държава започва от университетските скамейки  - с лекотата, с която се дават всякакви степени. 

"Аз на Слави Трифонов нищо никога не съм дължал. Аз съм се явил на избори и се гордея с Демократична България,. Днес взехме едно много смислено решение. Ние обсъждаме нашите действия много внимателно - и във форумите и в парламентарната група. В нито един от тези формати нямаше нито един глас за подкрепа на ИТН", разкри Иванов. 

"Ние дойдохме с много ясно поети отговорности - да подкрепим правителство на промяната. Изчакахме до последния момент за да видим цялата картина. За да може да вземем решение колективно върху пълната картина. За нас беше важно, че ние няма да предадем избирателите, които искаха промяна. Няма значение как ме нарича Слави Трифонов", каза още той. 

"През цялото време се лееше върху нас мътен поток от ругатни, опити да ни се извиват ръцете. Отказ от смислен политически разговор относно нещата, за които се искаше нашата подкрепа. Това, което искам сега да кажа е, че нито имаше реален диалог, нито се чуха нашите аргументи", възмути се също Иванов. 

Не случайно парламентаризмът се нарича коалиция. Ние решихме да изобретяваме нещата от нулата и получихме инежкторпляктор, който ни гърми в ръцете, защото отиваме на избори, заключи той. 

Слави ми даде телефон, на който да се чуваме. След изборите му писах есемеси, за да му честитя победата, виждах, че са прочетени, но той не ми отговаряше, разкри още силният човек в "Демократична България".

Преди известно време ми звънна и ми каза, че ще инициира среща. Очаквах да се случи срещата ни до момента, в който изобщо имаше смисъл тя да се случва, до момента, в който все още можеше да седнем да обсъждаме формулата на това управление, програмата, личния състав, за да можем ние да инвестираме в доверието, което са ни дали избирателите, защото не става дума за моите лични решения.

Среща със Слави така и нямах, допълни Иванов.