Тези хора бяха в политиката, не всички от тях, за да се опитат да вземат едни обществени поръчки през АПИ. Когато не се случиха нещата, както се надяваха, излязоха от управлението, без да им пука за народа. Това заяви пред bTV министър-председателят Кирил Петков, коментирайки днешното решение на Слави Трифонов да напусне коалицията

"Първият голям проблем с ИТН беше, когато пак от МРРБ, от АПИ, искаха да изхарчат 1,1млрд. безконтролно. Всички фирми, които бяха строили по времето на Борисов, бяха правили основни ремонти под предлог, че са леки. Казахме, че искаме комисия, но те казаха, че МРРБ си е тяхно. Затова казахме, че ще платим само 50%. Така и стана.

След този момент те много се ядосаха и следващото нещо беше с БНБ. Казахме, че нямаме проблем изборът да е от тяхната партия, просто не искаме да е Каримански. Има голяма свързаност между корупция и шефа на БНБ. Ако искате да разследвате корупция, шефът трябва да е с голям морал.

ПП има една червена линия и това е корупцията. Всеки път, в който някой се доближи до тази линия, ние казвахме „не”.

Лично съм говорил с г-н Трифонов, казах му да предложат друг кандидат, но той каза "не". След това спря комуникацията с него, той спря да вдига телефона. Писахме SMS-и, опитвахме да се свържем... Искахме да водим диалог. На срещата в Рим, отидох при Тошко Йорданов и му казах, че е време да говорим заради народа. Единственият отговор, който получих, е, че не е оторизиран да говори с мен", каза още Петков.

Петков огласи какво правителство гласи, след като Слави показа червен картон на кабинета БЛИЦ TV

"Дойде времето за актуализацията на бюджета. Г-н Караджов каза, че иска допълнително 3,6 млрд. още за АПИ към безпрецедентните 2,2 млрд.. На въпрос за кои компании трябва да идат, той каза, че за същите, които г-н Рашков разследва.

Когато правиш актуализация на бюджета, последното, което искаш да дадеш, е допълнителни 3,6 млрд.... АПИ никога не е имала такъв бюджет. Не зная как АПИ може да похарчи такива средства.

Тези хора бяха в политиката, не всички от тях, за да се опитат да вземат едни обществени поръчки през АПИ. Когато не се случиха нещата, както се надяваха, излязоха от управлението, без да им пука за народа. Както един певец може да го направи, който няма никаква отговорност към България", подчерта Кирил Петков. 

Той изрази надежда в ИТН да има хора, за които отговорността към държавата е по-голяма от лоялността към този певец.

"Не можем да работим с ГЕРБ във формат, в който Борисов стои отзад и пуши пура. Имаме червени линии. Ще бъдем най-големите лъжци, ако се обърнем и направим. ДПС също е пълен абсурд. "Възраждане" също не го виждам. Надеждата ми е да има 12 независими, отговорни депутати от ИТН, които да застанат до нас", каза още премиерът. 

"Беше ми заявено, че ако имам проблем с г-н Караджов, имам проблем с Трифонов, защото Караджов е просто един брокер. Това Слави ми го каза", призна Петков.