Премиерът Кирил Петков отново излъга, но този път за газовата връзка с Гърция, която можело да е готова през юли и по нея да получаваме азерски газ. Това става ясно от писмо на “Булгаргаз” ЕАД до министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг, пише Труд.

Нещо повече, отказът на правителството на Кирил Петков да купува руски газ ще доведе до заместване на горивото от “Газпром” с доставки на значително по-скъп газ през идните месеци и особено зимата.

“Съгласно получено в “Булгаргаз” EАД писмо от проектната компания ICGB, газопроводът IGB няма да бъде въведен в експлоатация към 01.07.2022 г. Условията по подписаното между “Булгаргаз” ЕАД и AGSC (Azerbaijan Gas Supply Company, б. р.) са валидни до 30.06.2022 г. “Булгаргаз” ЕАД е поискало от AGSC от 01.07.2022 г. да започнат доставки на пълните количества по договора (28,670.675 Mwh/ден) във временна точка Неа Месемврия по цена съгласно договора.

Проверка: Сладкодумните обещания на Кирил Петков за по-евтин газ от САЩ се оказаха мираж

Към момента няма официален отговор от азерската страна на това искане”, се казва в документа, подписан от изпълнителния директор на “Булгаргаз” Людмил Йоцов относно изчисленията на дружеството за очакваните доставни и продажни цени на природен газ за м. юли 2022 г.

Още на 11 май 2022 г. от “Булгаргаз” ЕАД информират министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг, че цената за юли ще е по-висока и интерконекторната връзка с Гърция няма да е готова на 1 юли.

На фона на кореспонденцията между “Булгаргаз”, БЕХ и енергийното министерство, Петков заяви точно обратното във Велико Търново във вторник: “Възможно е още през юли да заработи гръцката газова връзка. Всички прогнозираха септември, октомври, ноември - не, ще бъде отворена през юли месец.

По интерконектора ще тече “азерски газ”. “Смятам да отида и до Баку през тази седмица за една вечер, да потвърдим там количествата. Това, което се опитваме да направим, е да направим микса между LNG - втечнен газ, и азерския газ, така че средната цена на доставка да бъде по-добра от тази на “Газпром”", обясни Петков.

“Премиерът може да си направи еднодневна екскурзия до Баку, както миналия петък до Солун, но няма какво да договаря с Азербайджан. Трябва да се дострои спешно интерконектора с Гърция”, посочиха от своя страна висши служители от енергийното министерство. И припомниха, че министърът Александър Николов само преди седмица е бил в Баку.

Лоши новини: Няма дългосрочен договор за газ от САЩ, по-скъп е от руския, Чирен кънти на кухо

Енергийни експерти от БЕХ пък припомниха пред “Труд”, че договорът с Азербайджан е от 2013 г., количествата по него са кристално ясни от 9 години - 1 млрд. куб. м., както и че ниската цена е само при положение, че е готов интерконекторът с Гърция от гръцка страна при точка Комотини, а не Сидирокастро-Кулата.

“Булгаргаз” планира да купи недостигащите количества от алтернативни доставчици, пише в документа. Изчислението на прогнозната цена на газа за юли е направена при планирана доставка на 1,368 млн. MWh от алтернативни източници по цена на българска граница от 191,476 лв./MWh, пише в писмото. И още: “Тази цена е формирана на база прогнозна стойност на цената на газа (спот цена на TTF) на хъба в Нидерландия с надбавка от 2 евро/MWh”.

Така формираната цена за доставка от алтернативни източници съответства на получените от “Булгаргаз” индикативни оферти за доставка през юли. Това ще доведе до плащане на значително по-висока цена за газа от потребителите в България, спрямо тази, която биха платили, ако получавахме руски газ. За сравнение цената на газа от “Газпром Експорт” за юни би била 74,16 евро/MWh, а предварителните изчисления сочат за юли цената да е около и под 70 евро/MWh.