Кирил Петков продължава чистката, издаде заповед за уволнение на шефа на ДКК

Още вчера служебният министър на икономиката заяви публично, че иска оставката на Ясен Спасов

Служебният министър на икономиката Кирил Петков издаде два протокола - единият с вчерашна дата, а другият - с днешна, с които освобождава Ясен Спасов от поста му на изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) ЕАД, съобщи на сайта си компанията.

Решението на министър Петков ще влезе обаче в сила след процедура в изпълнение на Закона за публичните предприятия и Правилника за прилагането му. 

Протоколи сами по себе си не изпълняват законовите разпоредби, пише в съобщението на ДКК.

По силата на втория протокол - този от 20 август, на Ясен Спасов е отнет достъп до помещенията и активите на дружеството.

В действителност обаче освобождаването му от поста може да бъде валидно само след датата на вписването му в Търговския регистър, а засега това не е направено.

Още вчера Кирил Петков заяви публично, че иска оставката на Ясен Спасов "защото не се справя добре".

Междувременно бордът на ДКК е започнал процедура по отстраняването на четирима членове на борда на ВМЗ, което бе поискано също вчера от икономическия министър.

С решението си ДКК открива процедура по избор на нови членове на управителния съвет на оръжейната фирма, като в прессъобщението на ДКК се подчертава, че решението не е взето заради искането на икономическия министър, а защото самата ДКК е направила проверка и е открила нередности във ВМЗ.