Имах двойно гражданство и направих отказ отканадското си гражданство, защото знам закона. Това заяви в ефира на "Лице в лице" по bTV служебният министър на икономиката Кирил Петков. 

"Там съм си следил нещата. Документацията, която съм попълнил, съм я заверил ясно, за да всичко е ясно и точно", каза той. 

"Моят баща и моята майка емигрираха едно време и реално така аз отидох в чужбина още на 14 години. Там учих в университета в Британска Колумбия. После учих в Европа и се върнах в САЩ. Придобих гражданството си автоматично, защото баща ми го има. Все пак винаги съм се чувствал българин, заяви той.

Според него тези обвинения към него са лични интриги и нападки. 

Той бе помолен да коментира защо кадри на "Има такъв народ" го нападат всяка седмица по някаква линия. По думите на Петков това е много интересен въпрос. 

"Понякога човек просто се опитва да скалъпва истории. Не знам защо го правят това, след като ме каниха да съм част от кабинета им. Когато спреш толкова много средства съм ядосал много хора с много задкулисни интереси. Може би са си проправили път към първата политическа партия. Може и просто да са се засегнали, че сме им отказали", каза той. 

"Днес отидох в парламента шокиран и стресиран, че все още няма комисия по бюджета. Има заделени пари за ковид кризата и документът трябва да се подпише. НС просто трябва да го одобри, но те това не го правят. В момента рискуваме 430 млн. за бизнеса, актуализациите на пенсиите да не се случат, за медиците да няма 1000 лева за първа линия", каза той. 

По думите му всичко това се рискува само защото някой не прави бюджетна комисия днес в парламента, а се занимават със задкулисни игри. 

"Ако нямаме актуализация на бюджета през септември и октомври няма да има пари за нищо. За изборите, които също се очакват, ако са 2 в 1, това са 120 млн. Министерството може да вземе за малко пари от самите министерства, но това означава през декември да няма пари за полицаите", каза той. 

"Ние във вода газим, но жадни ходим. Това е, само защото някой не си върши работата и то, защото питат на Кирил какво е канадското гражданство и каква е фирмата на Асен Василев", каза Петков.

Той призна, че много би се радвал, ако кабинетът му не зависи от парламента.

На въпрос дали би приел да стане министър в редовен кабинет при евентуално реализиране на третия мандат Петков отвърна:

"Това което видях днес, от позицията да говоря с парламента, на мен не ми изглежда реалистично да се реализира третия мандат. Според мен можем да си говорим само хипотетично за подобно нещо", каза той.