Кирил Петков с нов обрат за шефа на БНБ, нищо не изисквало това сега БЛИЦ TV

Нищо не изисква това бързо действие за избор на нов гуверньор на БНБ, посочи той

Никой не трябва личната си кариера да слага над стабилността на България. Благодаря на Андрей Гюров, че показа лидерство. Когато има неразбирателство, по-добре е да се направи стъпка назад, вместо да се настоява на всяка цена нечия позиция на нечие място. Така премиерът Кирил Петков коментира сагата с избора на шеф на БНБ. 

"Нищо не изисква това бързо действие за избор на нов гуверньор на БНБ. Може да седнем и да дискутираме и да се разберем. В момента имаме една кандидатура, за която 3 от 4 партии не са съгласни", уточни Петков.

Балабанов затапи ПП с този въпрос за шефа на БНБ и Каримански

По повод твърденията, че Каримански става за поста на представител на България в Световната банка, а не и за шеф на БНБ, Петков заяви: 

Гуверньорът на БНБ трябва да има едно най-важно качество – висок морал и висока етика. Това е по закон. Когато говорим за най-висшата позиция в банковия сектор, която ще трябва да управлява всичките парични потоци, които влизат и излизат от България, там етиката е на друго ниво. Всяка една друга позиция изисква висок професионализъм, обясни той, но пак не се разбра какво точно липсва на Каримански, че да става шеф на БНБ, а да е подходящ за Световната банка.