Ключови рокади във властта: Разгадаха ходовете на Радев за контра на Главчев

Не вярвам президентът да реши да не подпише указа за назначаването на Даниел Митов. Ще последва грандиозен скандал, смята Буруджиева

Политологът Татяна Буруджиева коментира актуалната ситуация около служебния кабинет и готвената смяна на външния министър, както и призива на Корнелия Нинова Димитър Главчев да бъде сменен като премиер от президента.

"Не мога да се съглася, че става дума за чисто фалшив служебен кабинет, както и трудно мога да се съглася с каквато и да е теза на Корнелия Нинова, поради известни обстоятелства. Но що се отнася до случайностите, в политиката никога няма случайности.

Дори когато се дължат на съвсем битови неща, те пак имат логика нещата да се случват.

Така че според мен не е нормално това един кабинет, дори и служебен след два или пет дни да почнеш да сменяш министри.

Министри нито се назначават, нито се сменят по този начин.

И това, което ми прави впечатление, е, че се опитват да ни убедят нас гражданите, че се случват редни неща. Нередни са тези неща в политиката, не се случват така", категорична бе тя в предаването "Пресечна точка" по "Нова телевизия".

"След като президентът трябва да подпише указа единия министър да се махне, а другия да дойде, то трябва в някакъв смисъл да се разбереш с този президент.

Аз мисля, че Главчев трябва да бъде активен в тази ситуация, след като вече втори министър сменя - да поиска среща и разговор с президента", добави Буруджиева.

Относно евентуалното искане на вот на недоверие от опозиционните партии срещу служебния кабинет, , тя каза: "Не знам дали имат право на вот недоверие, защото те не са го избирали.

То не е нито под формата на избори, нито гласувано в парламента. Членовете на служебния кабинет само се заклеват пред парламента.

Така че те могат да ги контролират, да ги викат. Омръзна ми вече самите политици да правят неща и да се оказва после, че не знаят какво правят. Те просто нямат идея какво са гласували в Конституцията".

"Не вярвам президентът да реши да не подпише указа за назначаването на Даниел Митов. Ще последва грандиозен скандал, тъй като държавата не може да функционира без външен министър в ситуацията, в която сме.

Президентът няма никакво основание да претендира за каквото и да е име. Той трябва да избере министър-председател.

Даниел Митов вече е бил външен министър. И като функциониращ външен министър към него не е имало никакви обвинения, че е прокарвал конкретна партийна линия и конкретни партийни интереси. Така че това не е проблем", завърши Буруджиева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук