Предприели сме доста мерки във връзка с коронавируса, предложихме ги на РЗИ, на Областния кризисен щаб и на министъра на здравеопазването. Чакаме да видим кои от тях ще бъдат одобрени и ще ги приложим. Искам да подчертая, че всичко, което правим, е за да запазим здравето на хората, каза в интервю за агенция БЛИЦ кметът на Пловдив Здравко Димитров. 

На въпроса как ще коментира разногласията си с областния управител, който разпореди магазините за дрехи на главната преди седмица да заработят, кметът отговори, че няма драма.

"Пловдивчани едва ли в този момент ще тръгнат да купуват дрехи, те използват главната за разходки. Към настоящия момент работят основно хранителните магазини и аптеките, както и тези за перилни препарати и големите хипермаркети и строителните магазини. Животът не може да спре", каза Димитров. 
 
До 10 дни Пловдив ще има лаборатория за изследване на коронавируса, съобщи още кметът, който е инициатор на тази нова и важна придобивка.

"Строителството започна, лабораторията се изгражда в двора на Инфекциозна болница. Благодарение на бизнесмена Георги Гергов, който дари 300 000 лева, такава ще има. Лабораторията ще остане да функционира и след пандемията.

Аз казах и на депутатите-не е редно вторият по големина град да няма такава лаборатория. Това е обидно за плодивчани, ние не сме втора ръка хора". 

Кметът съобщи още, че периодично се снабдяват всички от медицинския персонал с маски, гащеризони, ръкавици, ботуши и всичко необходимо. Има дарения, общината заделя пари, предстои да се преразгледа бюджетът. "Искам да благодаря на всички дарители. В момента нямаме нужда от излишни "геройства".

Защото много е лесно да излезеш по медиите и да говориш, а нищо да не си направил. Има хора, които са на първа линия - това са медиците, полицаите, общинските служители. Те няма как да не са на първа линия-те ще посрещнат първата вълна", каза още Здравко Димитров.

На въпрос как ще коментира думите на ген. Венцислав Мутафчийски, че Пловдив не се справя с мерките и че града го чакат лоши дни, кметът отговори: "В Пловдив има най-много съставени актове. Нормално е да има заразени, това е вторият по големина град. Правим всичко по силите си. Ние трябва да се подготвим за най-лошото, но искрено се надявам, че ще ни подмине".

Кметът смята, че ромския квартал "Столипиново" и махалите в града не е редно да бъдат затворени. Ако изолираме квартала и махалите, трябва да изолираме и Пловдив. Няма нещо по-различно от това да живееш в Пловдив или в район Източен.

Вярно е, ромите са малко по-своеволни, но там има постоянно полицейско присъствие, спазват се правилата, общинската фирма "Чистота" чисти много ударно там, за 5 дни 400 тона отпадъци изнесохме, дезинфекцира се непрекъснато. Не е необходимо да насаждаме етническо напрежение.

Няма смисъл ромите да бъдат изолирани, това излишно ще повиши напрежението", смята градоначалникът.
 


Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ