Коалиционните партньори ДПС и БСП против промените в Конституцията

ДПС няма да подкрепим конституционната промяна, внесена от НДСВ за провеждане на изборите две в едно, които днес се обсъждат в парламента. Левицата пък определи поправките като противоконституционни.

ДПС не намира достатъчно юридически и политически основания да се променя Конституцията. Според Лютви Местан Конституцията не предвижда изрична забрана за провеждане на избори „две в едно“. Избори "две в едно“ са възможни, но не точно тези, защото датата за избор на ЕП не се определя от България и не биха могли двата избора да се изтеглят преди 25 юни, когато изтича мандата на това НС, подчерта още той.
Другият коалиционен партньор БСП също не подкрепя предложените промени.
Законопроектът за промени в Конституцията е противоконституционен, незаконосъобразен и може да доведе до безпорядък и хаос. Това каза от парламентарната трибуна зам.-председателят на Народното събрание и депутат от Коалиция за България Любен Корнезов. Едната незаконосъобразност, според Корнезов, е в наличието на два парламента – новоизбран и предходен, където възниква хипотезата за наличието на две различни управляващи мнозинства в тях. Това, според него, дава и на двата парламента различен статут. Другият парадокс според Любен Корнезов е в нарушение на тълкуване на Конституционния съд за това, че мандатът на новоизбраното НС е от датата на избирането му. С исканите промени е записано обаче, че това трябва да стане на първото заседание на новоизбрания парламент. Друго противоречие със сега действащата Конституция е в довеждането до абсурда, че в период от време ще има не 240, а 480 народни представители.
Българският изборен цикъл е фундаментално сбъркан – имаме изтичане мандат на Народното събрание и два месеца след това абсолютно безвластие в една парламентарна република, заяви пък от своя страна депутатът от НДСВ Камелия Касабова. Според Касабова в искането за промени не става въпрос за съкращаване или промяна на мандата на НС, а за това изборите да бъдат приети преди края на мандата на предходния парламент. Повече от 65% от българите искат изборите да бъдат на една дата, каза още депутатът. Над 131 хил. подписа за 20 дни са събрани в подписката за подкрепа на промените, аргументира още тя предложението на НДСВ.
Парламентарната група на ОДС ще подкрепи промените в Конституцията. Едната причина е - защото изборите струват пари, а България не е богата държава, която може да си позволи разходване на средства по време на криза, заяви председателят на Парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов. Той обаче се обърна с упрек към вносителите, че са изпуснали прекрасна възможност изборите да се проведат в един ден. Трябва да си признаете, че имахте прекрасната възможност, изборите да се проведат в един ден. Именно защото тримата не могат да се разберат как да се проведат изборите, имахте възможност да подкрепите вота на недоверие и така исканията ви да се реализират. Може да ви е тежко, но това са реалностите. В политиката трябва да се мисли стратегически и в перспектива. Нашата парламентарна група ще подкрепи промените в Конституцията, колкото и да не сме оптимисти, че това ще стане, категоричен беше Йордан Бакалов. /БЛИЦ