Първото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа се състоя днес в Страсбург. Днешната пленарна сесия бележи още един важен момент за Конференцията – безпрецедентна, открита и приобщаваща проява на европейска демокрация.

Пленарното заседание на Конференцията включва представители на Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия, както и членове на националните парламенти и граждани.

Дебатите ще се провеждат в продължение на няколко месеца, а целта на срещите е до пролетта на 2022 г. да се формулират ясни приоритети и насоки за бъдещето на Европа.

От страна на ЕП, участие в днешното заседание взе евродепутатът Илхан Кючюк, който е сред българските участници в Конференцията.

„Ние не живеем в XX век, ние живеем в XXI век и очакванията към ЕС са много по-големи, защото самите предизвикателства са много по-комплексни. Всички кризи, включително и последната, която още не е отминала, ни показват две неща – необходимостта от бързи решения. Ние трябва да чуем гласа на гражданите, но в същото време ние сме хората, които трябва да вземем важните решения за ЕС.

Тази Конференция не е за днешния съюз, тя е за бъдещия, младите хора трябва да играят ключова роля в него. Трябва да видим страните от Западните Балкани като интегрална част от ЕС, затова тяхното включване е от изключително значение.”
, заяви Кючюк по време на изказването си в пленарна зала.

След встъпителните изявления на съпредседателите на Изпълнителния съвет, представителите на участващите страни, в т.ч. гражданите, обсъдиха целта на Конференцията и очакванията, свързани с нея, включително европейските граждански панели, националните панели и прояви, както и многоезичната цифрова платформа.
 
Дискусиите са структурирани тематично около препоръките на гражданските панели и информацията, събрана от многоезичната цифрова платформа.

Европейските граждански панели ще се срещнат през септември и октомври, за да подготвят приноса си за бъдещите пленарни дебати.

Приносът ще включва препоръки, по които Съюзът да предприеме действия, въз основа на предложенията на гражданите, събрани чрез платформата.

Окончателните резултати от Конференцията ще бъдат представени в доклад до съвместното председателство.

Трите институции на ЕС – Европейски парламент, Съвет и Европейска комисия незабавно ще проучат възможните ефективни последващи действия по този доклад, като всяка от тях работи в своята сфера на компетентност и в съответствие с договорите на ЕС.