С цел Русия да отслаби НАТО, България се превърна във важна противотежест на стратегическите цели на Русия. След четвърт век на пълна независимост българите са се уморили от обещания, изразени с предсказуема празнота от политици с различни убеждения, пише в анализ usaherald.com
Първоначално разпадането на комунистическия режим доведе до масови политически и икономически промени в България. Създаването на многопартийна демокрация възкреси политическата атмосфера на предкомунистическата ера и създаването на мащабна частна собственост предизвика бизнес, който не съществува под комунистическо управление. Големите частни индустрии, банки, независими медии, мобилни телефонни мрежи, туризъм, хотели и ресторанти и т.н. улесниха потребностите на потребителите, които никога досега не бяха виждали в дългогодишната история на България. Държавата престана да доминира живота на хората. Социалните медии, интернет и пътуванията са основно неограничени. Всъщност последните 25 години са най-свободните в новата българска история.

Българите обаче все повече се отчуждават от политиката, защото през първите две десетилетия старите комунисти, преименувани на социалисти, и неопитни дистанционни демократи се редуваха на власт без значителни подобрения в стандарта на живот на повечето българи. В резултат на световната финансова криза през 2008 и 2009 г. ново поколение западни българи станаха политически възрастни.

През 2009 г. в София пое нова власт партия "Граждани за европейско развитие на България" под ръководството на Бойко Борисов. Сега, в своя трети мандат, той води коалиционно правителство, изправено пред многобройни предизвикателства.

За начало коалиционното правителство би искало да изпълни четирите години от мандата си. Това би било историческо постижение, защото преди тази година нито едно правителство не е оцеляло по време на избирателния си мандат. След като научиха от грешките от миналото и под ръководството на премиера Бойко Борисов, коалиционните партньори публикуваха програма, озаглавена "Приоритети за управление 2017-2021", която съдържа подробна концепция за новото правителство.

Основният акцент на документа от 128 страници е върху икономиката и социалната сфера. От осемнадесетте глави осем са посветени на стабилен и устойчив икономически растеж, финансова стабилност, нулев бюджетен дефицит и подобряване на стандарта на живот на всеки българин. Освен това програмата има за цел да намали бюрокрацията върху предприятията, по-специално малките и средните предприятия, да привлече чуждестранни инвестиции и да развие съществуващите капиталови пазари.

Производството на електроенергия, друг приоритет за икономическото развитие, има отделна глава в документа. Съответно глава XVI (16) изброява шестте основни приоритета в енергийния сектор. Това са:

1. Енергийната сигурност и продължаването на дълбокото офшорно проучване на Черно море и предприемането на нов търг за Teres черен;

2. Изпълнение на решението на ЕС относно проекта "Зелени полета" на ТЕЦ "Марица Изток 1", собственост на АЕЕ, и проекта за рехабилитация на ТЕЦ "Марица 3", съвместно собственост на "Конурлубъл" и държавната НЕК;

3. Оптимизиране на разходите и осъществимостта на най-големите държавни фирми, които са част от Българския енергиен холдинг

4. Изграждане на газопреносни връзки с Румъния, Гърция и Сърбия и бъдеща взаимосвързаност на електроенергията, главно с Гърция.

5. Пълна либерализация на пазарите на електроенергия и газ.

6. Внимателно и постепенно развитие на ядрената енергия.

Тази програма за управление, ако бъде приложена, ще позволи на България да се радва на икономическия растеж от последните 25 години. Но сериозното препятствие по пътя на гладкото изпълнение на тази програма за управление е издигната от странната личност на вицепремиера Валери Симеонов.

Считан за наблюдение на демографската политика на България и за ръководител на Федералния съвет за интеграция на малцинствата, г-н Симеонов е имал проблясък на антисемитски, анти-малцинствени и дори неонацистки изявления и действия. Още през 70-те години, когато е бил студент и посетил бившия концентрационен лагер в Бухенвалд, той позирал за това, което наричал "шеговити снимки", подигравал се с жертвите на Холокоста. Коментирайки неговите съучастници, той попита реторически: "Хайде да си помислим, кой знае какви шеговити снимки взехме там (в Бухенвалд). Може ли някой да каже сега, да подаде оставката си и да се върне в селото?

Членовете на значителната ромска общност не са се представили по-добре от г-н Симеонов. Позовавайки се на размера на ромските семейства, той казва: "Те са безсилни, диви, човешки същества, които изискват заплащане без работа и събират обезщетения за болест, без да са болни. Те получават детски надбавки за деца, които си играят с прасета на улицата, както и за жени, които имат инстинкт на бездомни кучета. "Неговата партийна програма включва предложение за разрушаване на" цигански гета "и изолиране на цялото ромско население в затворени" резерви "За добрата мярка партийната програма предлага също така тези" резерви "да се използват изгодно, като ги превърнат в" туристически атракции ". За да докаже, че не е узрял от студентските си години, г-н Симеонов публично е възприел създаването на" модерни концентрационни лагери "за малцинствата в страната.

Разбираемо, Европейският съюз е обезпокоен от расистките и фашистки прояви на г-н Симеонов. За да се разбере, България се нуждае от пълната подкрепа на Брюксел както икономически, така и финансово. Още по-важно е, че България е на път да поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз от януари до юни 2018 г. Ясно е, че г-н Симеонов е сериозна тежест и безспорно неудобство за неговата страна и за целия Европейски съюз. Колкото по-скоро подаде оставка, толкова по-добре за бъдещото развитие на Република България.

Превод и редакция: БЛИЦ