Контрера: Заради засушаването и режима на водата ВМРО предлага специализиран държавен фонд за язовири и рехабилитация на ВиК

Нека България влезе в XXI век!

Традиционно над 1/4 от българските общини по това време са на режим на водата. Според последните данни в 14 от 28 области има въведен воден режим поне за едно населено място. Последният случай е с община Плевен. А може би вече не е последен.

Така описва в профила си във Фейсбук критичната ситуация с водоснабдяването в много населени места в страната заместник-председателят на ВМРО Карлос Контрера. Режимът стана не изключение, а правило всяко лято, а някъде и през цялата година.

Според данните от МРРБ към 10 август над 100 000 души са били засегнати от ограничения на водоподаването. Числата варират, не са съвсем обективни, тъй като на много места лошото водоснабдяване не се отчита като липса на такова.

Създаденият ВиК холдинг за мен беше грешка. Една част от средствата заминаха да се платят просрочените задължения за електроенергия. За някаква стратегическа и системна инвестиционна програма не можем и да говорим.

Подмяната на водопроводи в някои населени места изчерпват виждането на държавата за качествено водоснабдяване, гневи се още Контрера.

Той обяснява, че проблемът хронифицира от години. До момента липсва целенасочена и система политика на държавата за ВиК сектора.

Ето защо той дава и идея за дългосрочно решение на наболелия проблем, а именно:

  • От ВМРО - Българско национално движение предлагаме създаването на специализиран държавен фонд, който да се заеме с проектирането и изграждането на язовири за питейни нужди, както и да финансира рехабилитацията и основен ремонт на довеждащи водопроводи (магистрални), тласкатели и помпени станции. Отделно от това същият може да финансира и подмяната на ВиК мрежите в областите с най-големи загуби на вода.
  • Спешно е нужно да се осигури финансиране и да се извърши ремонт на язовирите Огоста, Бели Искър и Йовковци. Паралелно с това да се възложи проект, който да компенсира обемите на яз. Тича (който принципно не е за питейни нужди), за да се осигурят резервни водни количества за областите Варна и Шумен. Това са само част от възможните мерки.

В момента на първо място трябва политическа воля и системни действия на държавно ниво. За целта политиката по управление на ВиК трябва да бъде приоритет на абсолютно всички, категоричен е още Карлос Контрера.

Прилагаме и пълния текст на позицията, публикувана във Фейсбук:

Традиционно над 1/4 от българските общини по това време са на режим на водата. Според последните данни в 14 от 28 области има въведен воден режим поне за едно населено място. Последният случай е с община Плевен... А може би вече не е последен.

Според данните от МРРБ към 10 август над 100 000 души са били засегнати от ограничения на водоподаването. Числата варират, не са съвсем обективни, тъй като на много места лошото водоснабдяване не се отчита като липса на такова.

Проблемът хронифицира от години. До момента липсва целенасочена и система политика на държавата за ВиК сектора. Създаденият ВиК холдинг за мен беше грешка.

Една част от средствата заминаха да се платят просрочените задължения за... електроенергия. За някаква стратегическа и системна инвестиционна програма не можем и да говорим. Подмяната на водопроводи в някои населени места изчерпват виждането на държавата за качествено водоснабдяване.

А решения има, стига да има воля за това. От ВМРО - Българско национално движение предлагаме създаването на специализиран държавен фонд, който да се заеме с проектирането и изграждането на язовири за питейни нужди, както и да финансира рехабилитацията и основен ремонт на довеждащи водопроводи (магистрални), тласкатели и помпени станции.

Отделно от това същият може да финансира и подмяната на ВиК мрежите в областите с най-големи загуби на вода.

Спешно е нужно да се осигури финансиране и да се извърши ремонт на язовирите Огоста, Бели Искър и Йовковци. Паралелно с това да се възложи проект, който да компенсира обемите на яз. Тича (който принципно не е за питейни нужди), за да се осигурят резервни водни количества за областите Варна и Шумен. Това са само част от възможните мерки.

В момента на първо място трябва политическа воля и системни действия на държавно ниво. За целта политиката по управление на ВиК трябва да бъде приоритет на абсолютно всички!