"Корал" разкриха какво е получила Лена за фалшивия подпис за Киро

Бориславова започнала да прибира по 15 000 лева на месец от ББР, след като Петков станал министър

Позиция на сдружение „Да запазим Корал“, относно изявления на Кирил Петков в медиите и публичното пространство относно сдружението и неговата дейност „ДАНС видяха явно като огромен национален риск моето излизане от едно зелено НПО, което има нула лева за една кауза плаж "Корал"....“ – цитат от репортаж с Кирил Петков.

Сдружение „Да запазим Корал“ е с многогодишна история, която с основание го превръща в една от най-влиятелните и уважавани граждански организации в нашето общество. Неведнъж е сезирало всякакви институции, променяло е и е противостояло на различни действия или решения на държавните органи. Без значение кой е на власт.

Ходът на делата, свързани със запазването на Българската Природа, е придобивал друг курс. “Да запазим Корал” задава дневен ред и е последователно непримиримо относно актове, свързани с нарушаването на законността в Република България.

Ние сме участвали активно не само в защитата на българското Черноморие от застрояване, но във всички други обществени движения и каузи по защитата на националните и природните паркове в България – Пирин, Странджа, Витоша и т.н., на българските гори и всички защитени зони.

Инициирали сме и стоим на позицията за разширението на обхвата на защитените природни зони, както и на включването на нови в патримониума на природните ни богатства. Действаме винаги твърдо непоколебимо при сигнали за корупция или измама от страна на частни или държавни субекти при събития или сделки, свързани с предмета на дейност на сдружението.

Ние сме гражданската организация с идеална цел, достоен пример за обществената полза, която изпълнява - да подпомага и да бъде независим коректив на държавните институции.

С изявленията си Кирил Петков цели да нанесе удар, да омаловажи и внуши съмнение в ролята и смисъла на неправителствения сектор въобще. Това е и целенасочена атака върху НПО сектора в сферата на опазването и грижата за околната среда, върху НПО сектора, подкрепящ борбата с корупцията и измамите и не на последно място - върху неправителствения и държавен сектор, свързан по един или друг начин, от едната или от другата страна, с правовия ред в държавата.

В частност, именно членуването на Кирил Петков в сдружение „Да запазим Корал“, беше единствената платформа и трамплин, от която започна политическата му кариера. От това „някакво зелено“ НПО стартираха политическата си кариера и много други представители на тази власт.

“Да запазим Корал” легитимира единствените граждански позиции, които някога е заемал публично бъдещият премиер и политически лидер на ПП. Колкото и мъничко да е, това сдружение отдавна оттегли кредита си на доверие към него и всички, които забравиха откъде са тръгнали и най-вече, с какви цели, намерения и идеи.

Оттеглихме доверието си от тези, който заради политическа власт, дивиденти и материални облаги, осребриха членството си в сдружението „Да запазим Корал“ и дори се превърнаха в антипод на тази идея.

Разграничаването ни от Кирил Петков и неговите клакьори настъпи заради неадекватната политика към зелените проблеми на България, политическото лицемерие и арогантност, бруталното предателство към гражданските каузи, които изповядваме неотменно и заради прегръдката им с #Mафията и корупционерите от първия ред на парламента, което обслужи единствено досегашното Статукво на Задкулисието.

Кирил Петков и цялата политическа камарила около него се разкриха, като една удобна и контролирана „опозиция“ на Модела на плутокрацията, предназначена единствено да употреби и обезсили обществената енергия за Протест и Промяна на порочната власт на ченгеджийско-олигархичната система.

Кирил Петков и неговата партия „Продължаваме промяната“ е всъщност поредната политическа измама и никога не е била истинска и автентична алтернатива на Модела #КОЙ. Тя е създадена от същите ментори на този модел с единствената цел да обслужи, възроди и затвърди същата тази власт, срещу която се обозначи, че ще се бори. Всички ясно видяха как ППДБ зае ролята си на една удобна и послушна марионетка и патерица на казионните партии на корумпираната държава.

Най-лошото е, че този инсталиран фалшив политически „борец“ срещу Статуквото отвлича и заблуждава обществената воля за бъдеща ефективна съпротива срещу установената престъпна и порочна система.

С интерес следим постоянното натрапване от страна на Кирил Петков за това дали и колко финанси има сдружението. Непристойните квалификации спрямо нашето сдружение и негови членове, тиражирани от Петков и последователите му в публичното пространство са една неетична изпреварваща защитна стратегия.

Отчаян опит да бъде омаловажена ролята на адвокат Лена Бориславова, която е създала и използвала неистинско пълномощно с невярно съдържание от името на председателя на Сдружението и с него е съставила още ред фалшиви документи, с които да обслужи Кирил Петков и самата себе си впоследствие.

Защитната теза би била, че нарушението е маловажно, защото няма настъпили финансови вреди. Това категорично не е отговаря на истината, защото финансите на сдружението не са нарушени, но определено с документната измама е осъществено материално облагодетелстване от страна на Кирил Петков като министър и министър-председател и на самата Лена Бориславова, като бенефициент на изключително изгоден договор за 15 000 лв. на месец, осигурен от Петков с държавната банка ББР. 

Това е за сметка на държавния бюджет и представлява определено голям материален интерес, без да имаме предвид допълнителните облаги, осигурени от позиционирането в най-висшите нива на държавната власт.

За последното ще трябва да се произнесат съответните институции, след цялостно проучване, анализиране и разследване на действията на Петков като министър и премиер.

Спекулирането и подаването на невярна или подвеждаща информация относно финансовото състояние, на която и да е организация, не представлява повод за омаловажаване или принизяване до несъщественост на действията, предприети от съответната организация във връзка с разобличаването на злоупотреби или измами, извършени от трети лица по отношение на самата организация или в ущърб на обществото.

Явно трябва да напомним, че неправителствените организации нямат за цел трупане на капитал, а работят в интерес на обществото. Ние влагаме в нея целия си интелектуален, физически и личен финансов ресурс. Сдружението няма задължения към бюджета и изпълнява административните си задължения.

Ние сме обикновени, честни граждани, които са се посветили на една кауза. И реагират по единствения начин, който познават, когато тя бъде заплашена и опорочена - спазват законите на държавата.

Нашата реакция за подаване на информацията за съставянето на документите с невярна информация и фалшифицирани подписи настъпи веднага, след като стана възможно да се сдобием с тях, а именно през пролетта на 2023 г., защото дотогава те не бяха публично налични на сайта на Агенцията по вписванията по неясни за нас причини. Отказът ни да реагираме по закон и да информираме държавните институции за подобно престъпление, просто би ни направил съучастници в него, което не е допустимо за нас и нашата организация.

Ако за Кирил Петков и неговата политическа идеология и платформа значението на НПО е свързаност с големи корпорации, олигархични структури или такива с огромен съмнителен капитал, готови да обслужат предизборни или политически сглобки, трупайки долари, евро, грантове, рубли, биткойни и други валути, включително и в офшорни сметки, то за гражданите на едно съвременно цивилизовано общество, правата и достойнството на всеки частен или публичен субект, са еднакви и следва да бъдат спазвани най- стриктно.

В предизборна кампания думите на Кирил Петков, съпредседател на ПП и част от ръководството на коалиция ПП-ДБ, изречени в национален ефир, в обществената телевизия, представят идеологията и разбиранията на партиите и коалициите, които представлява. 

В тази връзка, Сдружение „Да запазим Корал“, спазвайки принципа за интегритет и прозрачност, може само да подчертае и обърне специално внимание на тази позиция и идеология на съответната партия и коалиция и да призове уважаемите граждани и избиратели да преценят сами какво и кого да подкрепят на предстоящите избори.

Сдружение „Да запазим Корал“ – Едно зелено НПО...