В декларация от името на група за началото на новия политически сезон лидерът на БСП Корнелия Нинова огласи днес революционна инициатива за орязване привилегиите на депутатите. 

"Внасяме предложение за отмяна на привилегиите на депутатите. Ако го отхвърлите си е ваша воля – някой ден, когато управляваме ви гарантирам, че ще стане факт“, изтъкна тя.

„Уважаеми дами и господа народни представители, ако правиш смели и категорични заявки, че искаш да промениш система, модел, да сложиш край на прехода и да поведеш държавата в друга посока, трябва да започнеш от себе си, да дадеш личен пример. Знаем ли всички, че пропастта между политици и народ се увеличава - знаем. Знаем ли всички, че сме обрасли с привилегии“, попита Нинова.

Тя заяви, че БСП ще внесе предложение за отмяна на привилегиите на депутатите. „Кой българин, освен политическият елит на страната работи на заплата, която зависи от ръста на средната работна заплата в страна. 99 % от българския народ работи на фиксирана заплата. Ние ще си вдигаме заплатата всеки път, когато се повиши средната. С кое право? Това не е популизъм, това е конституционен принцип за равни права. Това е принцип за справедливост“, заяви Нинова, цитирана от "Фокус".

Тя попита колко души в България почиват над 70 дни и отговори – 240. „Как може един миньор за тежък физически труд да почива 30 дни, а депутатите да почиват 70?“, попита още Нинова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ