18-ят българин в Европарламента се казва Костадинка Кунева и заедно с останалите ни еводепутати, кове законите на Европа. За разлика от избраните от България, тя беше излъчена за евродепутат от Гърция. Историята на Костадинка Кунева е интересна, защото от имигрант и чистачка в Гърция, стана синдикален лидер на атинските домашни работници, а в последствие и евродепутат, разказа Нова телевизия.

Тя е третият българин, който подсили силистренското лоби в Европарламента след Филиз Хюсменова и Момчил Неков, които са нейни съграждани. Твърди, че не се приема като професионален политик. „Така ме възприемат другите. Аз съм си все още синдикалистка. Първите две години беше един период, когато събираш информация, разбираш какво става, как трябва да действаш, как се работи тук”, казва Костадинка Кунева.

Очевидно е научила урока си, защото отново има оферта да представлява гръцката лява партия „Сириза” за втори мандат в Европарламента. Българка по рождение, но имигрантка в Гърция в края на 90-те години, Кунева стана известна, след като беше залята с киселина. Заради синдикалната й дейност като секретар на Атинския съюз на чистачките и домашните работници.

След нападението преминава през много операции и почти не изгубва зрението си. Първата ни среща с нея беше преди две години, когато все още се движеше из коридорите на Европарламента с придружител. В края на мандата промяната вече е видима. Личното изпитание не пречи на активността й като евродепутат. В Европарламента Костадинка Кунева лобира за сътрудничество между балканските страни по теми от общ интерес като образованието и транспортните връзки.

Основен приоритет за синдикалистката обаче си остават правата на работниците. Заедно с друг българин, Георги Пирински, и колегите им от социалната комисия успяват да убедят ЕП да създаде платформа срещу недекларирания труд. Вече има предложения за по-добре организирани Инспекции по труда на европейско ниво.

Така процедурата при проверката на временните трудови договори в Европа вече ще е поулеснена. И ако, например, кипърска фирма, наема български работници за Германия или Франция, Инспекциите по труда в трите страни ще може съвместно да й правят проверки. Кунева казва, че който не е работил като евродепутат, не може да разбере колко интензивна и натоварена е програмата им.

Заради ангажимент пропуснала една операция, която трябвало да й направят като част от рехабилитацията й. Ако отново бъде избрана да представлява Гърция в Европарламента, по всички личи, че куфарите й за дълго няма да останат прибирани в гардероба.