Държавната агенция Национална сигурност” става фактор за икономическа и финансова дестабилизация на страната, в момент, когато България е заплашена от световната криза. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той заяви, че ДСБ настоява агенцията да бъде закрита. Агенцията е създадена, за да се бори с корупцията и  е трябвало да провери всички сигнали за това, че хора, злоупотребили с европейски пари, финансират управляващите политически партии, подчерта Костов. В момента, в който започнаха да се разкриват тези канали за финансиране, избухнаха скандалите около агенцията, които трябваше да отклонят вниманието, посочи още тъмносиният лидер.  Костов заяви, че има аналогия между случващото се в момента и 1996 г., когато заради вътрешнопартийни битки в БСП се е стигнало до оставката на Жан Виденов. По думите му по силата на вътрешнопартийните проблеми може някои важни фигури в тройната коалиция да не могат да не функционират по-нататък. Дори премиерът може да не издържи натиска, на който ще бъде подложен през следващите дни, допълни лидерът на ДСБ.
Според Костов  президентът и премиерът са основните отговорници за това, което се случи. „Управляващите ще реагират на тази криза като мафия”, категоричен беше той. Според него управниците ще намерят различен баланс между себе си, защото мафиотската система трябва да продължи да съществува. Костов смята, че единият клан в ДАНС, който сега е понесъл някаква загуба, ще нанесе удар на другия клан, за да може да понесе реципрочна загуба. „Например – Ахмед Доган се е разколебал дали балансите на неговата лична сигурност и на неговия обръч от фирми могат да бъдат възстановени чрез отстраняването на някакви лица. Това са вътрешнопартийни и вътрешнокоалиционни битки, но се плащат с отлив на чуждестранни инвестиции и директна заплаха за икономическата сигурност на страната ни”, каза още лидерът на ДСБ.
„Тази агенция ще бъде безполезна и ще се управлява от офицери от бившата Държавна сигурност, имената им са известни”, заяви още Костов. По думите му  ДАНС е трябвало да „продуха” всички канали, чрез които страната ни е станала жертва на злоупотреба с европейски пари. Агенцията обаче по никакъв начин не си е свършила работата, заяви Костов. Според него – ако ДАНС е действала като истинска разследваща организация, ще съсипе управляващите партии точно преди парламентарните избори.
На въпрос за твърдението на премиера, че подписката на опозицията е с фалшиви подписи, Костов заяви, че го оставя на неговата съвест. „Аз не мога да свидетелствам за такова нещо”, коментира още Иван Костов. /БЛИЦ