Парламентараната комисия за борба с корупцията да има право да препоръчва освобождаването на висши служители без съдебна санкция, предлага лидерът на ДСБ Иван Костов, предаде парламентарният репортер на Агенция БЛИЦ. Това може да стане като част от концепция, заложена в проекторешение на Народното събрание, според което политическата коруцията е заплаха за националната сигурност.
Предложението за това  решение, което депутатите обсъждат, е на тъмносините. Като се дадат правомощия на комисията да препоръчва осбобождаването на висши служители, за които има данни, че са  корумпирани, администрацията ще се прочисти от това явление, предмет на критика и от Европейския съюз, аргуменитра предложението си Костов. Според  него политическата корупция подменя вота на избирателя  чрез купуването на гласове и страната губи демократичните си устои.
Цялата опозиция застана зад предложението на ДСБ за приемане на решението. Проектодокументът  предвижда още парламентът да призове правителството да възложи на органите за сигурност в сътрудничество с европейските институции да предприемат действия за неутрализиране на  тази заплаха и на всеки три месеца да се отчита пред депутатите.
Анастасия Мозер от БНС обяви от парламентараната трибуна, че  обликът на България пред европейските партьори не е удоволетворителен заради ширещата се в страната корупция.  Свърши времето, когато нещата можеха да се вършат на тъмно, единственото нещо, което може да дискредитира демокрацията, е корупцията, добави тя. /БЛИЦ