ДСБ ще предложи проекторешение на НС за пълен мораториум на замяната на пари от еврофондовете с пари на българския данъкоплатец. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него България се нуждае от ново правителство с доверие, тъй като страната ни не се управлявала в момента.
Причина за това решение е безплодните действия на правителството при усвояването на еврофондовете. Последният повод е спрените 140 млн. евро и по програма САПАРД. Кабинетът направи всичко което можеше да се опита – персонални промени, нови институции, но не успя да върне доверието на ЕС към страната ни, аргументира се Костов. България няма министър-председател, липсва човекът, който да създаде екип и да решава проблемите, категоричен е лидерът на ДСБ. Той вижда опит и за саботиране на бъдещето членство на страната ни в ЕС. По думите му се прави опит да се заменят европари с тези на българския данъкоплатец, за да се прокарват корупционни практики. Като пример той посочи финансирането на АМ “Тракия”. Затова ние предлагаме да не се харчат пари на данъкоплатеца, когато могат да се използват безвъзмездни средства от ЕС, каза още Костов.
Той коментира още, че НДСВ е тотално лишено от аргументи да стои в тройната коалиция и накрая всички партии ще си правят кампания на техен гръб. НДСВ са в правителство, което не спазва човешките права като насилва хора и причиниха смъртта на двама души. Те трябва да преглътнат и това, добави Костов.
Правителството е безпомощно, защото няма доверие. Необходимо е ново управление, което спешно да предложи антикризисни мерки, категоричен е лидерът на ДСБ. В тази връзка Екатерина Михайлова съобщи, че се водят разговори с опозиция за евентуален вот на недоверие, но сега като първа стъпка се предлага това проекторешение. След като управляващите не знаят какво се случва в парламента, в коалицията и в Брюксел, а знае, че това е лошо, да си вземе шапката и да си ходи, заключи Михайлова. Петя Шекерлетова, БЛИЦ