Красимир Ципов: Категорично не връщаме СОТ, МВР няма да охранява частни лица

Правителството ще увеличи допълнителните възнаграждения за униформените полицаи до края на годината. Конкретни параметри към настоящия момент няма как да бъдат дадени. Аргументите са дадени, всичко е на масата. Това заяви зам.-вътрешният министър Красимир Ципов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Искам да заявя, че на 3-месечие трябва да даваме такива срещи. За този период сме направили 7 срещи, на 2 е присъствал министърът вътрешните работи. Тези средства са компенсация за служителите на МВР, тъй като не са се провели нужните обществени поръчки за униформи. За всяка година сумата в обществената поръчка е била различна“, разясни Ципов.

Той отбеляза, че едва 9% от разходите в МВР са за униформи и гориво. „Огромен процент от бюджета отива за заплати, около 85%. Въпреки това няма раздути щатове. Съставът на МВР към момента е малко повече от 50 000. Откакто правителството е на власт сме разрешили провеждането на конкурси, за да се запълват свободните места в системата. Заложеното в управленската програма вече е изпълнено. Назначени са 1000 полицаи, които са изпратени по малките населени места. Мобилните полицейски екипи са подпомогнати“, подчерта зам.-вътрешният министър.

„МВР може и си върши работата“, категоричен бе той. „Опитваме се да намерим ежедневно решението на проблемите в системата“. Красимир Ципов разясни и новите промени в Закона за МВР, с които се разширяват правомощията на служителите на МВР за охраняване на обекти на МВР. „Това са обекти свързани с националната сигурност или места с настанени бежанци. Категорично не връщаме СОТ и няма да се охраняват частни лица“.