Според Асен Василев първият мандат е невъзможен, а доколко е възможен компромис за втори мандат, своя коментар дава депутатът от ГЕРБ-СДС - адвокат Рая Назарян.

"Одобряването на един договор е дълъг процес. Задължаване за изпълнение има тогава, когато е положен подпис, останалото е процес на преговори.

Тя обясни, че не е излъгала в твърденията си, че съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов е подписал коалиционното споразумение. 

Това, което се опитва да твърди г-н Николай Денков - че разполага с достоверна информация за случилото се, при условие че той дори не присъстваше на въпросната среща в неделя, на която аз бях, не е сериозно", заяви Назарян на въпрос какво мисли за репликата на акад. Денков, че тя е излъгала в ефир за бройката на подписите в споразумението.

"В залата беше и Атанас Атанасов, който се разхождаше, но стоеше до мен и изчетохме всичко докрай, и той беше съгласен. Не знам откога "ДА" има отрицателно значение. Това е цялата истина!", добави юристът в сутрешния блок на bTV.

"Няма такова нещо като да е махната датата. Има два еднакви екземпляра, които се четат и се гледат.

Те първо се съгласиха, а после казаха, че не искат да отстъпват. Ние сме съгласни да има реформи в службата.

Политическата воля сме я изразили! Единственото, с което не можем да се ангажираме, е каква дата да се сложи, защото тя се слага поетапно.

Заложили сме я тази реформа в управлението, по точки. Разбира се, че това споразумение касае този период!

Но ние 9 месеца управлявахме с една декларация от страница и половина! И се управляваше спокойно. Постигнаха се наложените цели и задачи", категорична е Рая Назарян. И добави:

"Не съм казала, че Христо Иванов лъже, но това, че първоначално се е съгласявал с мен, а след това е казал друго, и те имат друга тактика, и друг ход, е нещо съвсем различно".

На въпрос дали се съветват за всяко взето решение с Бойко Борисов, Рая Назарян заяви:

"С г-н Борисов сме се съветвали за това предимно как се движим, иначе всички решения сме ги взели сами. Той не се е месил.

Дал е от самото начало мандат на Мария-Габриел, а ако тя е решила да се съветва с него, тъй като г-н Борисов е изключително опитен политик, това е нейно право. Но той не се е месил. Мария-Габриел има екип, с който да постига резултати!

Рая Назарян добави, че ПП-ДБ са знаели, че ще бъде представена папка с имена на президента Румен Радев при получаването на първия проучвателен мандат.

"Министрите са дали съгласието си, че ще заемат постовете 18 месеца, а това, че в момента са в оставка е заради самата ротация", коментира Назарян.

На въпрос какво ще предприемат от ГЕРБ след изказванията на Асен Василев, че "Мария Габриел е красивото лице на мафията", Назарян каза:

"Асен Василев не само, че не се извини за грубия тон, но и продължи с нападките. Това не е достойно за един политик!

Саботаж от самото начало: Сачева изобличи Асен Василев със запис и думи за "тази Габриел"

Той преговаря и беше в кабинет с Мария-Габриел девет месеца. И тези извинения, за които сега говорим, трябваше да станат в рамките на вчерашния ден. Никой не се е обадил.

Представяте ли си за 10 дни докъде стигна напрежението?! Разбира се, че е обида да наречеш Мария-Габриел "красивото лице на мафията". За съжаление Асен Василев вчера не само не отрече, че е прав за този момент, а въведе и нови твърдения -  че тя няма лидерски качества и не може да бъде премиер. 

Най-обидното нещо, което съм чувала от политик, беше, че при тези преговори имаше дори заплахи към Мария Габриел. Бяхме подложени на множество провокации, но ние нито веднъж не изпуснахме добрия тон. Категорични сме, че това е недопустим изказ и всеки от нас трябва да дава пример, като се въздържа от такъв. 

Искам да подчертая много дебело - ние наистина положихме много усилия, за да има кабинет, и всички варианти той да бъде работещ. Национално отговорно е да върнеш нещо, което преди това е било договорено, и да не позволиш другата страна да те саботира!

Аз не използвам този непристоен език, който, например, г-н Денков си позволява. Мисля, че не са нужни примери! Това е един човек, който се държи невъзпитано и непристойно! Няма как да се изказваш за място, на което не си присъствал", отсече Назарян.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук