Приключиха консултациите на партиите за състав на ЦИК при президента Румен Радев. На финала държавният глава благодари за кооперативността и консенсуса на партиите.

Така засега в ръководството на ЦИК са: председател Красимир Ципов (ГЕРБ-СДС), заместници: Камелия Нейкова (ИТН), Емил Войнов (БСП), Цветозар Томов (ДБ) и Росица Матева (ИМВ), секретар ще е Севинч Солакова (ДПС).

Публичното изслушване на самите кандидати ще е от 9 ч в петък, 7 май, а се очаква указът за назначаването на новата ЦИК да е обнародван на 11 май.
„Понеже чувам много различни мнения кога и защо трябва да разпусна парламента, искам да обясня нещо. В нашата нова демократична история на 2 пъти е връщан третият мандат. Парламентът е разпускан и е назначаван служебен кабинет в 6 до 8 дни.

Ако разпусна, представете си, парламента в петък, както се чува и настоява, това означава, че отиваме на избори на 4 юли. Може ли ЦИК да се справи и да изготви хронограмата си, не може. Най-ранната възможна дата на разпускане на парламента това е 11 май, за да може ЦИК да хване изборите с пълноценен цикъл.