"Булгаргаз" ще бъде принуден да спре подаването на природен газ към металургичния комбинат "Кремиковци" от утре, ако днес няма промяна в ситуацията. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
Натрупаните задължение са 100 млн. лв. Обяснението му е, че има забрана от ДКЕВР, според която трябва да бъде спряно незабавно подаването на газ. От своя страна председателят на комисията Константин Шушулов заяви, че регулаторният одит на "Булгаргаз" за миналата година е доказал, че някои предприятия не плащат на доставчика и не е ясно как дружеството ще си събере задълженията.
Според него това е нередно, защото в България има пазарно общество и който потребява газ, трябва и да плаща."Това нарушава лицензията на "Булгаргаз" и за това му дадохме указания да прекрати тази практика", допълни още той. Според одита, дружеството не отчита загуби за миналата година, както преди месец обяви ръководството на Българския енергиен холдинг. По предварителна информация загубата на "Булгаргаз" за 2008 г. е за 112 млн. лв.

Петър Димитров посочи, че се предвижда създаването на оздравителен план за "Кремиковци", за който вече имало желаещи. /БЛИЦ