"Резултатът от анализа в доклада на Европейската комисия за липсващия напредък в шестте критични области за България не ме изненадва", каза председателят на комисията по европейски въпроси в Бундестага Гунтер Крихбаум.
Според депутата от ХДС Гунтер Крихбаум мерките на Европейската комисия, които сега се очаква да изтръгнат българското правителство от сън, е трябвало да бъдат отдавна приети:

"Това, което в конкретния случай буди съжаление е, че България беше дръпнала напред при приемането си в ЕС, но след това отстъпи видимо назад. А това означава, че откакто страната влезе в ЕС проблемите, които и без това съществуваха, станаха по-големи. Ето защо в този смисъл трябва да има достатъчно ясни сигнали от Брюксел и то не само заради останалите страни от ЕС, които подкрепят България, но и заради самите българи, защото те са тези, които имат най-вече нужда от реформите", заяви председателят на комисията по европейски въпроси в Бундестага Гунтер Крихбаум.

Той припомни, че хората в България таяха големи надежди за това, че вече като част от ЕС проблемите в страната най-после ще се разрешат:

"В самата страна хората изпитват известно безсилие спрямо правителството, за това че проблемите се виждат, но се прави малко за разрешаването им. Българите си казваха, че ето на Европа ще оправи нещата и разбира се тези очаквания са преувеличени. Ето защо сега е още по-важно да се подадат сигнали, за да могат самите хора в България да се убедят в това, че ЕС прави нещо и иска да помогне за разрешаването на проблемите и оказва съответния натиск върху правителството".

Ето и коментара му за изявленията на някои български политици за това, че България и Румъния са изкупителната жертва за проблемите вътре в ЕС:

"Това е пълна глупост и затваря очите пред проблемите в страната. И още веднъж ще кажа: реформите са нужни, не за да се хареса България на ЕС, а заради самите хора в страната. Така че разрешаването на проблемите е вътрешнополитически въпрос за България, но всяко друго правителство в която и да е друга страна от ЕС щеше да бъде поставено на такъв натиск, че по всяка вероятност би си извлякло нужните поуки от това".

На въпроса, дали докладът на Европейската комисия за Румъния е по-милостив в присъдите си в сравнение с този за България Крихбаум заяви:

"Колкото и брутално да звучи, не може да оправдаваш една лоша ситуация с друга по-лоша, от това лошото няма да стане по-добро. В този смисъл и Румъния трябва да свърши още доста работа в борбата срещу корупцията и тук за съжаление наблюдаваме същия феномен като в България: сегашното положение в страната е по-лошо от това, което беше преди 2007-ма година".

Сравнявайки ситуацията в България и Румъния той припомни:

"В Румъния никога не е съществувал проблема с организираната престъпност в тези мащаби, в които той съществува в България. В това двете страни винаги са се различавали. Но и в Румъния има още много да се прави, и все пак като извод мога да кажа, че усилията за осъществяване на реформите са по-големи отколкото в България", заяви председателят на комисията по европейски въпроси в Бундестага християндемократът Гунтер Крихбаум. /ДВ