Държавният департамент на САЩ публикува годишния си доклад за правата на човека. В него се оценява състоянието на човешките права в над 190 държави. Кои са най-големите нарушители и остър ли е тонът към България?
Публикацията на годишния доклад за правата на човека бе обявена от държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън: “Това е много важно събитие в годишния календар на Държавния департамент. Гарантирането на правото на всеки мъж, жена и дете да участват пълноценно в обществото и да използват пълния си човешки потенциал е идеал, който нашата нация следва от основаването си.”
Кои са най-големите нарушители?
Сред най-критикуваните страни в доклада отново са Северна Корея, Иран, Пакистан, Афганистан, Куба, Судан, Сомалия и Зимбабве. Американското външно министерство критикува много остро и Китай и Русия. Докладът не оценява състоянието на човешките права в САЩ, но в него се отбелязва международната критика към администрацията на Буш заради практиките й, свързани с борбата срещу тероризма.
Страните от Европа са представени на фона на нови предизвикателства. Главни сред тях са нуждата от укрепване на новите демокрации, от намаляване на държавните рестрикции и от мерки срещу растящия брой на престъпления от омраза. Миграцията, растящият национализъм и икономическата криза също затрудняват спазането на човешките права, казва се в доклада. В много държави в Източна Европа някои от правата, придобити след края на комунизма, са били изгубени.
Многобройни нарушения в България
България остава сред държавите с относително добра оценка. В доклада се казва, че в общ план правителството е спазвало правата на гражданите. Но тази оценка е последвана от един много дълъг списък с нарушения. Той започва с „безпрецедентното купуване на гласове в общинските избори през октомври 2007 г.”, което според доклада е струвало около 200 милиона лева. Не е пропуснат „изборният туризъм”, главно “внос” на цели автобуси гласоподаватели от Турция и Македония. Според американския доклад тези нарушения се дължат на бизнес-кръгове и фигури от организираната престъпност, опитващи се да издигнат свои местни политици, за да имат по-голям достъп до финансите от ЕС.
Сред изведените на предни места нарушения в България е корупцията в изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Следват нарушенията ограничаване на свободата на пресата, дискриминация срещу малцинствата, срещу жени и деца.
Всички нарушения са илюстрирани с конкретни примери, които са твърде много, за бъдат изброени. Корупцията на правителствените структури и организираната престъпност са най-големите проблеми. В същото време борбата срещу тях не се води на достъчно високо ниво, смята Държавният департамент. В доклада се цитира подробно спирането на средства от ЕС за България заради размерите на корупцията и организираната престъпност.
Друг растящ проблем е липсата на независимост на медиите в България. Според доклада лица с политически и икономически интереси, включително членове на организираната престъпност, са поставяли под натиск медийни организации и отделни журналисти. Журналисти са били заплашвани или подкупвани от политици, бизнесмени и организирани престъпници. Най-драстичен е примерът с убийството на Георги Стоев, но в доклада са описани и редица други шокиращи случаи.
Посочено е, че държавните медии остават открити за натиск от страна на правителството, тъй като тяхната независимост не е защитена достатъчно от съответния закон.
Остра критика към българската полиция
С нея се свързва цял списък от нарушения: малтретиране (включително побой) на арестанти в предварителен арест и на затворници; произволни арести и задържания, безнаказаност на полицията; малтретиране на членове на малцинствата; неприемливи условия в затворите и в предварителния арест.
Докладът включва и голям брой нарушения, свързани с правата на жените и децата. Като пример - 1 от всеки 4 жени в България става жертва на битово насилие, но жертвите няма къде да отидат. През 2007г. правителството е отпуснало 270 хиляди лева на общините, за да изградят убежища, но до днес не е било построено нито едно.
Нарушенията, свързани с деца, са многобройни, може би най-стряскащи от изброените в доклада са условията в домовете за сираци и умствено изостанали деца. Трафикът на деца от домове за сираци е намалял. /Дойче веле