Куп скандали по време на делото между Петков и Борисов

Адвокат Менко Менков заяви, че разпитите на свидетелите днес нямат отношение по процеса, използвали съда за политическа трибуна

Делото на съпредседателя на “Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов продължава след месец, предава Дарик бг.

Процесът e във връзка с изказване на Борисов, че Кирил Петков и Асен Василев са взимали комисионни от договори за доставка на природен газ. 

В съдебната зала бяха изслушани трима свидетели, сред които депутатът от ПП Венко Сабрутев и предишният председател на КЕВР Станислав Тодоров.

В началото на заседанието защитата на Борисов, който не се яви в съдебната зала, поиска отвод на съдия Веселина Няголова с мотива, че може да е предубедена, тъй като е бивша колега на адвоката на Петков Стоян Мадин. Заради това, че Мадин и Няголова са били колеги в съдебната система, може да има определени съмнения, смята защитата.

Борисов отговори на Петков: Не се чуди къде съм, КирилЕ! БЛИЦ TV

Няголова не намери за основателно това твърдение и го отхвърли. След това, с мотив, че Петков е закъснял с няколко минути за началото на процеса, адвокатите на Борисов поискаха делото да бъде прекратено, защото така пише в закона. И това искане бе отхвърлено, което пък стана причина адвокатите да поискат записи от камерите в съда.

Първа показания по делото даде Мирослава Петрова. Тя обясни, че познава Петков от различни инициативи, свързани с плаж “Корал”.  Петрова разказа, че прочела статуса на Бойко Борисов, който е предмет на делото. Тази информация много разтревожила Петков. 

Бившият шеф на КЕВР Станислав Тодоров разказа за ситуацията с искането към страната ни за плащане на газовите доставки от “Газпром” в рубли. Спомни си, че от май миналата година цената на природния газ започнала да се покачва.

Венко Сабрутев заяви, че 2022 г. е била най-турбулентна за пазара на газ. Разказа за спирането от страна на “Газпром” към България и други държави.

Това наложи спешно да търсим алтернативни доставки. Премиерът няма никакви правомощия и не може да влияе върху цените, на които "Булгаргаз" купува или на доставчиците, каза Сабрутев.

Бяха направени твърдения, че Кирил Петков и Асен Василев са “изсмукали” огромни суми от доставките на газ. И двамата бяха много емоционални при тези твърдения. В същото време цената на борсата непрекъснато се е покачвала, каза още Сабрутев.

В почивката на делото Кирил Петков коментира отсъствието на Борисов в съдебната зала.

Бойко Борисов го няма в съдебната зала, защото го е страх, че когато се изговарят обективни лъжи, има последици, каза Петков. Той посочи, че е в съда, защото няма какво да крие.

Искам да защитя надеждата на българските граждани, че има политици, които могат да се борят за техните права, без да се обогатяват, каза Петков. И допълни, че когато опира до това да се види дали нещо е истинско или лъжа, Борисов го няма.

Истината е само една - никой не се е обогатил, каза Петков.

Защитата на Борисов заяви, че Борисов не е длъжен да се яви в съда. Според адв. Менко Менков разпитите на свидетелите днес нямат отношение по процеса, а те по-скоро използвали съда като политическа трибуна. Той посочи, че защитата ще отправи редица искания за допълнителни доказателства.

Следващото заседание по процеса е на 20 февруари.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук