"Мерки срещу купуването на гласове и корпоративния вот са заложени в новия Закон за политическите партии", съобщи депутатът от БСП Мая Манолова, която е един от авторите му. Според нея не е реалистично партиите да се издържат само от държавната субсидия. Манолова призова за евтина предизборна кампания.
Новият закон предвижда да бъдат заличени партии, които в два поредни национални вота са получила под 1% от гласовете на избирателите, като това няма да важи за новите партии. Според Манолова прокуратурата трябва да си свърши работата и да провери партиите-фантоми. "Най-важно в момента е притеснението от влизането по един нерегламентиран начин на неполитическия вот, на корпоративния вот, на бизнес вота, на купуването на гласове", коментира депутатът. "Ако се вземе предвид, че това е основният проблем, то за неговото решаване трябва да се подходи с драстични мерки срещу местната феодализация", допълни тя.
Новият закон за политическите партии забранява даренията от фирми, но увеличава размера на даренията от физически лица от 10000 на 30000 лева. По думите на Мая Манолова произходът на средствата трябва да бъде ясен. Според нея не е реалистично партиите да се издържат само от държавната субсидия. Тя призова за евтини предизборни кампании, по-малко пиар в медиите и повече срещи с избирателите. /Дарик радио