Има редица страни, които, влизайки в НАТО, не се поддадоха на примера на отделни свои колеги, не започнаха да се занимават с антируска политика в угода на едни или други обстоятелства, а се ръководеха от своите национални интереси. България заема точно такава позиция. Това казва руският външен министър Сергей Лавров в интервю за “Российская газета”.
На въпроса: “Преди десет години МВнР на Русия беше често критикувано, че Русия фактически е предала позициите си на Балканите. През последните три години явно се наложи обратната тенденция. При това например президентът на България Георги Първанов смята, че българите са успели да съчетаят на своята територия онова, което практически не може да бъде съчетано – руските тръбопроводи и американските военни бази. Такова “съжителство” не смущава ли руското МВнР?”, Лавров отговаря:
“Ние никога не сме казвали, че имаме монопол върху една или друга страна, върху едно или друго геополитическо пространство. Но ние винаги сме казвали, че законните интереси на Русия, които срещат ответно движение на нашите партньори във всеки регион по света, трябва да се зачитат. Балканите са част от Европа, където Русия исторически не просто е присъствала, а непосредствено е участвала в разрешаването на проблемите, от които кръвно са били заинтересовани народите от региона. Така е било през 19 век, и по време на Втората световна война, и в други периоди.
Ние желаем да развиваме нашите традиционни, с дълбоки исторически корени връзки с балканските държави и народи. Те желаят същото. И ние ще реализираме този интерес в съвместни проекти, независимо дали става дума за енергетика, инвестиционни проекти, търговия, други форми на икономическо сътрудничество. Не бива да се забравят и културните връзки, където също имаме взаимни интереси.
Що се отнася до членството в НАТО на държави, с които ние развиваме отношенията си, нашата позиция е известна. Не виждаме смисъл в разширяване на Алианса в съвременните условия. Убедени сме, че ефикасното обезпечаване на сигурността на страните от Европейския регион е възможно с извънблокови методи, които няма да предизвикват подозрения и въпроси.
Нас, естествено, ни безпокои това, че появата на военни бази на територията на нови страни-членки на НАТО – България и Румъния, се разминава с уверенията, с онези политически задължения, които бяха поети в периода между съветската и постсъветската епоха. Първоначално ни обещаха да не разширяват НАТО на изток. По-късно, когато това все пак се случи, вече на високо и най-високо равнище, бяха поети задължения да не се разполагат на територията на новите страни-членки “съществени бойни сили”. Но бази се създават. .... Все пак има редица страни, които, влизайки в НАТО, не се поддадоха на примера на отделни свои колеги, не започнаха да се занимават с антируска политика в угода на едни или други обстоятелства, а се ръководеха от националните си интереси. Посочената от вас България заема именно такава позиция. Разчитам, че в позицията на всички европейски страни ще надделее не логиката на членството във военно-политическия блок, а логиката на съвременния свят, който не може да се раздробява с разделителни линии”, казва в интервюто си Лавров. /БЛИЦ