Лавров: Русия ще подкрепи преименуването на Македония, само ако…

Русия ще подкрепи преименуването на Република Македония, ако това отговаря на интересите на всички страни. Това каза министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров след срещата с гръцкия си колега Никос Коцияс в Москва, съобщиха световните агенции.
 
„Винаги сме подчертавали, че подкрепяме постигането на договореност по този проблем без външна намеса, без установени изкуствени срокове и условия, и сме казвали, че подкрепяме това решение, което ще отговаря на интересите на Гърция и Македония, и което ще получи широка обществена подкрепя. Надявам се, че обявеният договор е точно такъв“, коментира първият дипломат на Москва.

Кипърският въпрос трябва да бъде разрешен, заявиха Гърция и Русия, ден след като беше направена историческа стъпка за разрешаване на спора за името между Атина и Скопие.
 
Коцияс и Лавров обсъдиха редица теми.
 
Руският външен министър заяви: „И Русия, и Гърция призовават за разрешаване на отдавнашния (кипърски) проблем на базата на
резолюции на Съвета за сигурност на ООН и споразумения между двете общности“.
 
Коцияс от своя страна каза, че щом е било възможно да се постигне напредък по въпрос като спора за името с Македония, тогава другите регионални проблеми, като този в Кипър и между Албания и Гърция, също могат да бъдат разрешени.
 
„Нашата страна е разположена в труден геополитически регион, между много кризи – Украйна, Либия, Сирия и Ирак – в този триъгълник на нестабилност“, заяви гръцкият външен министър.