Лавров с нови тежки обвинения към САЩ

Москва все още е готова за сътрудничество с онези, които действат въз основа на взаимно уважение, търсейки баланс на интересите

Съединените щати се стремят към еднополюсен свят, подобен на американски салон, където всички танцуват под мелодията на най-силните, каза руският външен министър Сергей Лавров.

„Оценката на случващото се, от моя гледна точка, ясно показва, че Америка се стреми към еднополюсен свят. Изобщо няма да е глобално село, ще бъде американско село. Може би американски салон – знаете къде всички танцуват под мелодията на най-силните“, каза Лавров.

Според министъра американците успяват да мобилизират сили около себе си на базата на своите интереси. „Те мобилизират целия западен свят, ярко доказателство за това е колко „независими“ са членовете на НАТО, членки на ЕС“, обясни външният министър.

Русия не се отказва от сътрудничеството със Запада, но не го смята за надежден партньор. Това заяви  руският външен министър Сергей Лавров.
"Ние не затваряме вратата пред Запада - те са тези, които затварят вратата пред нас", каза той.

"Щом се опомнят, щом тази врата бъде отворена отново, ще погледнем предлаганите проекти за сътрудничество, но ще ги гледаме, помнейки едно: ще сътрудничим с тях, като помним чудесно, че не можем да мислим, че те са надеждни, че са надеждни дългосрочни съюзници", обясни първият дипломат на Русия.

Той допълни, че Москва все още е готова за сътрудничество с онези, които действат въз основа на взаимно уважение, търсейки баланс на интересите. "Страните от Изтока, на изток от Русия, са много по-разположени да действат според тези принципи и ние, без никакво съмнение, ще им отговаряме с взаимност за нашето благо, за благото на нашите колеги", обобщи Лавров.