Лечева: При така стеклите се обстоятелства Иван Леков трудно може да остане на заеманата от него длъжност

“Смятам, че при така стеклите се обстоятелства Иван Леков трудно може да остане на заеманата от него длъжност в ДАМС”, заяви председателят на агенцията Весела Лечева по повод на задържането на заместника й.

“Представителите на ДАНС и на Софийската градска прокуратура разговаряха с мен преди отвеждането на Иван Леков. Те бяха единодушни, че арестуването му е за деяния, нямащи нищо общо със задълженията му като заместник-председател на ДАМС.
Непочтени и неверни са внушенията, които свързват този случай с дейността на Агенцията. За мен моралната отговорност и общественото доверие са не по-малко важни фактори, отколкото чисто съдебните доказателства", подчерта още Лечева.
БЛИЦ припомня, че Леков бе арестуван днес от ДАНС. Заместник-председателят на Държавната комисия за младежта и спорта е поискал или приел облага, за да упражни влияние при вземане на решение на длъжностно лице, според внесения документ от прокурорите. В момента задържаният е лишен от свобода за 72 часа, след което се очаква съдът да определи мярка за неотклонение.
До шест години затвор и глоба до 5000 лева заплашват Иван Леков, показа проверка на Агенция БЛИЦ в нормативните закони. Обвинението е внесено, след като бившият футболен съдия Христо Ристосков е предоставил на прокуратурата сигнали, които уличават Леков за взимане на подкуп. Материалите, които уличават Леков трябва да бъдат внимателно прегледани, след което до началото на следващата седмица ще стане ясно дали ще има още арестувани по случая. /БЛИЦ