Лена Бориславова разкри истината за Мангъров и срещата при премиера!

Темата за членството на РСМ е актуална в цяла Европа и зад границите й

Днешната среща доказа, че визитата на Кирил Петков в Скопие е верният ход. Вече имаме първи положителни резултати и изпълняване на условията, които НС потвърди като стъпки за приемане на Република Северна Македония в ЕС. Това заяви за bTV говорителката на правителството Лена Бориславова.

"Отделно има и реципрочност при модела на това кой кого посещава. Беше ред на България да направи тази визита. Кирил Петков е убеден, че това е позицията на силния - когато идеш и ясно кажеш позициите си, знаейки как да работиш за правилния процес", добави тя.

На въпрос наистина ли има натиск върху България да се откажем от част от претенциите си, Бориславова каза: "Темата за членството на РСМ е актуална в цяла Европа и зад границите й. Имаме експерти, граждани и политици и всеки изразява мнението си за правилната стратегия. Но това е двустранен процес, с който само двете страни трябва да влязат в диалог и да преценят интересите си".

И добави: "Това че някой се е изказал, не значи че българското правителство ще работи под натиск. Още повече, че настоящото правителство неведнъж каза, че няма да работи под натиск".

Помолена да коментира коридор номер 8, който се влачи десетилетия и според специалисти е много по-важен за икономиката ни от самолета София-Скопие, тя каза: "Той е един от елементите, залегнали в договора за добросъседство. Коридор номер 8 е приоритет и на двете страни да се случи. Предполагам, че в предстоящите работни срещи това ще е една от водещите теми за дискусия".

Тя заговори и за снощното заседание на коалиционния съвет на тема съдебна реформа.

"Ние имаме редовни заседания на ниво МС между управляващите министри в ресорите, на ниво НС, както и на ниво експертен състав. Това, че вчера проведохме една от срещите, не значи, че това е нещо извънредно. Пътна карта има. Последните седмици правим подробни срещи с министрите, за да заложим приоритетите и те да влязат в ясен план", уточни Бориславова.

И добави: "Не бива кризите на деня да ни отклоняват от приоритетните ни проекти. Вчера обсъждахме в експертно-политически формат се концентрирахме върху две теми - закриване на Специализиран наказателен съд и прокуратура. Там имаме абсолютно съгласие".

"На второ място обсъждахме известния проект за незаконно придобито имущество и конфликт на интереси. Бяха и лидерите на партиите и експерти. Ще движим процеса максимално бързо. За закриване на Специализирания съд и прокуратура имаше проект, внесен в предходното НС. Ще започнем от там, за да не губим време", каза тя.

Важно е да се знае, че един законопроект не бива да се пише на коляно. Искаме да правим качествено законодателство. Ще дадем всичко от себе си, докато овладяваме текущите кризи, да имаме качествен резултат и в тази посока, заяви Бориславова.

За реформата на КПКОНПИ тя каза: "Антикорупционният орган не може да се превърне в алтернатива на прокуратурата, но може да е звеното, което да извършва разследвания, че веднъж сезирана, прокуратурата не може да погледне встрани и да каже: "Тук няма данни за престъпления".

На въпрос за оставката на Сотир Цацаров, Бориславова заяви, че няма лошо това, че той се е обърнал към службите да се изясни дали наистина е имало нарушение. Той все още е председател на комисията и трябва да ръководи неговата дейност, коментира още тя.

Що се отнася до участието на доц. Атанас Мангъров в срещата с премиера, Бориславова заяви, че той е представител на група, която е решила той да изрази тяхната гледна точка по въпроса.

"Петков покани протестиращите да излъчат свои представители. Той не може да ограничи тяхното право да излъчат  свой говорител и представители. Това би било в разрез с принципите на едно демократично общество.

От друга страна, той винаги е заставал, и правителството винаги е заставало зад модела на изслушване на всички гледни точки, така че да бъдат взети най-добрите решения.

Аз не бих спекулирала с личността на г-н Мангъров да участва в тези преговори повече от това, което е. Той де факто е  представител на една група хора, които са пожелали той да изрази тяхната гледна точка по въпроса“, разясни Бориславова.

Тя каза още, че промени в мерките срещу К-19 ще има, само когато има данни, които да я обосноват – обективни медицински, научни данни. "И когато сме убедени, че те наистина ще повлияят (мерките, които се предлагат от една или друга група хора) в правилната посока на регулирането и управлението на тази криза,  пред която е изправен цял свят".