Това е окончателният вариант за състав на кабинет, на който са се съгласили политическите сили ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това каза пред Нова телевизия Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ по повод обявения от акад. Николай Денков и Мария Габриел състав на Министерския съвет.

Попитана дали очаква в последния момент да бъдат направени промени, тя отговори: „Не очаквам, но никога не се знае. Моето убеждение е, че този кабинет е една много добра стъпка за страната“.

"Борисов има право да реши какво да прави със собствения си имунитет. Призоваваме да бъде подаден доброволно, но отчитаме факта, че имунитетите не се дават просто така. Дадени са с причина - за да не се упражнява политически натиск. Затова когато лицето откаже да го даде, тогава нашата роля е да се мине по парламентарната процедура", коментира Бориславова. 

„Има страшно много сили, които се опитват да няма редовно правителство“, смята Бориславова. „Може би предпочитат за собствени или чужди амбиции, да има отново избори, да няма бюджет, да не ни приемат в Шенген и еврозоната“, допълни тя. 

„Аз съм ужасно доволна, че доц. Атанас Славов прие предложението на Кирил Петков да стане министър на правосъдието“, заяви Бориславова. „Поканата беше лично на г-н Петков, защото той вярваше, че с оглед конституционната реформа, тя трябва да се случи. Разбира се, тя беше съгласувана с акад. Денков“, уточни тя.

По отношение на издигането на Асен Василев за министър на финансите, тя посочи, че имало съгласие между ПП, ДБ, а и ГЕРБ, че няма по-подготвен човек от него за този пост.

„Не е имало проблеми около неговата номинация. Аз лично не съм участвала в преговорите. Да, имаше първоначално дали да е изцяло експертен или да има политически лица в кабинета“, уточни тя.

„Мария Габриел е точно такъв пример за политическо лице, което трябва да ангажира подкрепата на парламентарната група на ГЕРБ, за да се случват законодателните решения, заложени в програмата на този кабинет“, посочи Бориславова.

„Няма как да имам доверие на човек, когото не познавам и с когото не съм работила. Аз много бих се радвала, ако тя бъде пример, включително за жена в политиката, за дама, която успява да ангажира тази парламентарна подкрепа, да поеме тази политическа отговорност и да направи така, че това правителство да работи“, изтъкна тя.

По думите ѝ, „няма доверие между двете парламентарни сили (ГЕРБ и ПП-ДБ) и това едва ли е новина за когото и да било“.

На въпроса дали смята, че следващата седмица ще има редовно правителство, тя отговори: „Да. Считам, че това е най-правилното за страната“.

Бориславова коментира и думите на президента Румен Радев срещу ПП.  

„Това е едно много тъжно поведение. Това, което виждаме от подобни ходове, е допълнително уронване на престижа на институциите у нас. Аз не виждам президентската институция да е спечелила от това“, заяви тя.

„С неговите думи, с това си писане, г-жа Радева писа стихове, главният прокурор писа и той стихове, имахме различни словоизлияния във Фейсбук, които не прилягат на тези хора“, подчерта тя.

По думите ѝ, Радев дори е въвлякъл съпругата си. „За какво? Защото иска да има още служебни правителства едва ли не“, смята Бориславова.

Тя беше попитана и за срещата между ПП-ДБ и ДПС, на която се появи Делян Пеевски. „Единственото нещо, за което е говорено, е за подкрепа за конституционно мнозинство“.

„Отивайки при тях с обсъждане на тази точка за конституционни промени /…/ вече зависи от тях кой от тяхна страна ще поканят. Ние не можем да кажем – ти си тръгваш, ти оставаш. По-скоро на мен ми клони към провокация. Но ние можем да не допускаме провокация, да не допускаме никакви общи снимки, или да свършим работа. Но не можем да кажем кой ще идва на срещата“, обясни тя.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук