България е много близък партньор на САЩ в усилията за пресичане на износа на хероин от Афганистан. Това е заявила Мишел Лионхарт, администратор на Агенцията с борба с наркотиците на САЩ - ДЕА, която се е срещнала с министъра на вътрешните работи Михаил Миков, съобщиха от МВР.
Лионхарт е на посещение в страната заедно с Майкъл Браун, заместник администратор и ръководител на операциите.
Наркотиците са глобален проблем и борбата с тях трябва да е глобална. “Задачата на ДЕА не е да се унищожават маковите полета в Афганистан, а да се пресекат каналите за износа и дейността на наркобосовете. За целта през последните три години ДЕА е обучавала агенти на афганистанските служби, предоставила е технически средства за проследяване и подслушване, а сега е съсредоточила усилията си в разследване на финансовите потоци от наркотиците”, е уточнила Лионхарт. Тя е добавила, че благодарение на сътрудничеството си с България, която още след 2001 година се присъедини към антитерористичната коалиция в Афганистан, са успели да задържат износа на наркотици от тази страна, която се явява основен доставчик за Европа.
Михаил Миков е посочил, че борбата с наркотици е приоритет за България, защото с парите от тях е възможно купуването на власт и влияние. “Този аспект е много важен за българските граждани”,е казал министърът на вътрешните работи и заявил, че страната ни може да поеме ролята на център за координация предвид предстоящото отваряне на района на Западните Балкани.
Мишел Лионхарт е посочила, че въпреки, че засега не може да реализира идеята за откриването на свое представителство в София, американската служба предлага да продължи обучението на наши агенти в борбата с наркотиците. Акцент в тези обучителни програми ще бъде поставен върху финансовите потоци, за да не могат парите от дрогата да стигнат обратно при трафикантите или чрез тях да се финансира терористична дейност.
Има български организации, които се използват за каналджии и транспортиращи южноамерикански кокаин, е казала Лионхарт. “Затова партньорството ни с българските правоохранителни органи е толкова важно- това е новопоявяващо се направление, но в резултат на съвместната ни дейност ние сме в състояние да разбием тези наркотрафикантски организации”. Според Мишел Лионхарт амфетамините и метаамфетамини в целия свят са нарастващ проблем. В Близкия изток и Арабския полуостров има пазар за такива стимуланти. За българските правоохранителни органи и ДЕА ще е много важно разследването и разбиването на такива трафикантски организации.
България е транзитна зона за доставки на афганистански хероин и за производство на синтетични наркотици. България играе важна роля в наркотрафика, тя не е страна – източник за САЩ, но е много важна страна за сътрудничество и съвместна работа в процеса на борба срещу разпространението на афганистански хероин, е казала още ръководителката на американската Агенция за борба с наркотиците.
Лионхарт и Майкъл Браун бяха наградени с отличието на МВР “За доблест и заслуги”.“Особено ми е приятно да връча тези награди, зад които стоят хиляди безсънни нощи, тонове спрян наркоотик, който не е стигнал до потребителите, милиони блокирани в сметки. Това е най-малкото като знак на уважение към работата на ДЕА с това зло за човечеството. Ние ще продължим да търсим вашата помощ и съдействие, ще продължи и взаимодействието ни за постигане още по-сериозни резултати в това, за което отговаряме пред обществото”,  заяви Михаил Миков на церемонията по награждаването. /БЛИЦ