Лорер каза как ще се дават по 40 лева на ръка на всеки украински бежанец

Средствата ще бъдат плащани на хотелиерите, а срещу тях те трябва да осигуряват подслон и храна, обясни той

40-те лева помощ, които отпуска българската държава за бежанец на ден, не се дават на ръка, нито пък са някакви джобни. Това коментира в ефира на Нова тв министър Даниел Лорер.

Това са средства, които се плащат на хотелиерите, а срещу тях те трябва да осигуряват подслон и храна на бежанците, коментира той.

Искам да изкажа огромна благодарност на всички доброволци в центровете, тъй като  те започнаха процеса на настаняването на бежанците и бяха изключително важна част от работата ни, те бяха на първа линия още от първия ден на кризата, посочи той.

Едно от големите предимства на България е, че не е сама в тази ситуация. Ние сме част от ЕС и ще се време единно решение на социалните проблеми с бежанците.

Ние вече направихме заявка пред Европа, че трябва да има компенсации за страни като България, които са на първа линия по отношение на бежанския поток. Премиерът подаде тази заявка, така че оттук - нататък започват дискусиите как да се решат проблемите на хората, посочи той.

Една от темите в щаба, които обсъждаме е да се отворят допълнителни ясли и забавачки, за да може самотните майки от Украйна да започнат работа. Едно от личните ми впечатления от срещите с тях е, че те максимално бързо искат да започнат работа.

Много трогателна беше срещата ми с четирима преподаватели от харковски университет, които са вече няколко дни у нас в София и казаха, че искат час по-скоро да започнат работа, за да могат да живеят достойно, разказа той.

Трябва да се види на европейско ниво също какво се случва с парите на тези хора. Гривните в момента са замразени, не се знае какъв е курса и трябва да видим решението на ЕЦБ, за да може тези средства да се освободят за хората, допълни министърът.