Луксозни автобуси, обяд, екскурзия – 130 000 лв. за един празничен ден на депутатите

Над 130 000 лева ще струва на данъкоплатците тържественото извънредно заседание на парламента във Велико Търново на 16 април, пише dnes.bg.

Законотворците се местят за ден в старата столица на България по повод 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

За целта обаче те имат нужда от фирма, която да се нагърби с организацията и техническото обезпечаване на провеждането на тържественото заседание и администрацията на НС пусна обществена поръчка, за да я наеме.

Освен 240 народни представители във Велико Търново ще се стекат и доста гости – дипломати, магистрати, висши военни, така че очакванията са броят на участниците и наблюдателите на тържеството заседание да набъбне до 500.

Фирмата, която ще бъде наета, трябва да осигури обяд и коктейл за всички тях. Мястото трябвало да е подходящо заведение близо до музея "Възраждане и Учредително събрание", а менюто да включва топли и студени ястия.

Друго изискване към фирмата е да осигури екскурзоводи, които да покажат забележителностите на Велико Търново на депутатите и гостите.

Тържественото заседание ще се проведе в музея "Възраждане и Учредително събрание", като ще започне с възстановка на събитията от 16 април 1879 г. под формата на културна програма.

За целта трябва да бъде осигурена и озвучителната и видео техника за провеждане на заседанието и техническото обезпечаване да е съобразено с обстоятелство, че то ще бъде предавано пряко по БНТ.

Планирано е тържественото заседание да продължи три часа.

Освен това фирмата трябва да е наясно с мерките за охрана и служителите й не бива да пречат на гардовете от НСО да си вършат работата.

Депутатите и гостите им за тържественото заседание ще бъдат превозени до Велико Търново с автобуси, но не какви да е, ами климатизирани, луксозни, 20-местни и точно 20 на брой.