„Мандатът на това правителство започна и завърши с лъжа. Лъжата в началото беше, че НДСВ няма да се коалира с БСП, а в края – че правителството ще вземе мерки срещу финансовата икономическа криза. Вече е очевидна пълната неспособност на управляващите да свържат личната съдба на българите с еврочленството. Ние се превърнахме в лошия пример за Европа", каза на пресконференция на Движение НАПРЕД депутатът от ПГ на движението Любен Дилов-син.
На пресконференция днес народни представители и експерти от Движение НАПРЕД изложиха акценти, във връзка с искания от опозицията вот на недоверие към правителството на Станишев.
“За първи път на този вот опозицията няма да говори общо колко лоши са управляващите, а има желание да се държи като единна формация и да говори конкретно” – посочи Дилов.
За вижданията на НАПРЕД, свързани с националната сигурност, народната представителка Ася Михайлова изтъкна, че е необходима обща стратегия за национална сигурност и ясна визия как да се извършват реформите. В момента реформите в областта на националната сигурност се изразяват в реформи в МВР. Ние смятаме, че преди да се правят реформи, трябва да имаме обща стратегия за националната сигурност на България, в която да се отразят ясно връзките между всички звена, които имат отношение към националната сигурност. Трябва да бъде приет и Закон за специалните служби. „Докато тези неща не се изяснят, ще бъдем свидетели на случаи като аферата „Борилски", което продължава вече 9 години в 3 съдилища и заради което страна като Франция иска да ни бъде наложена предпазна клауза, подчерта депутатката.
В секторните политики ще предложим неща, които не са чувани в българското политическо и мисловно пространство, продължи народният представител от ПГ НАПРЕД Николай Кънчев. Той подчерта, че България има нужда от коренна промяна и припомни за идеите на ВМРО за задължително гласуване и да бъде дадено право на глас на 16-годишните.
“България вече усеща последиците от световната икономическа криза. На този фон българските управляващи не предприемат никакви стъпки, за да защитят родното производство – посочи в изявлението си Людмил Бучев, член на НИК на ЛИДЕР. Движение НАПРЕД смята, че икономическият патриотизъм трябва да залегне като принцип на управлението. Икономическият патриотизъм не е протекционизъм, а защита на родното производство. Ние трябва да започнем да обръщаме сериозно внимание на отрасли, които досега бяха неглижирани – енергетика, селско стопанство, туризъм. С развитието на тези отрасли можем да преодолеем огромния дисбаланс по външно-търговското салдо. Газовата криза беше пример за неадекватна позиция от страна на правителството. 200 милиона евро са реалните загуби, не пропуснатите ползи за българския бизнес. Правителството се оказа неспособно да договори компенасации за тези загуби. Трябва да се мисли за родното производство и да се залага на родни суровини – подчерта Людмил Бучев.
„Ако се приеме икономическата програма на Движение НАПРЕД, след 5 години българската енергетика ще бъде съставена от 35% ядрена енергетика, 45% местни източници и 20% алтернативни енергийни източници", каза депутатът от ПГ на движението Любен Дилов-син. Абсурдно и налагането на 7% ДДС върху лекарствата и печатните произведения. Според него единственото, което е направило правителството, е да отдели 6 млн. лева за предприятията, които са преминали от 8- на 4-часов работен ден. Ако Движението участва в управлението, ще има статистика колко българи напускат България, за да работят в чужбина, колко се връщат и в кой сектор могат да са полезни.
Дилов бе категоричен, че забавянето на проекта „Белене" се дължи на невъзможността на енергийния министър да води преговори. В проекта могат да участват 1600 души, освободени от строителния сектор.
„България беше първата държава, в която стартира програма САПАРД и първата държава, в която САПАРД беше спряна”, припомни Хранимир Генчев и окачестви този пропуск на управляващите в областта на селското стопанство като „най-голямото престъпление след национализацията на земята”. Прекалено бързо беше затворена и глава „Земеделие” от предприсъединителния договор. „Затова ние, от Движение НАПРЕД, смятаме, че имаме основание за преразглеждане на договорите за присъединяване към ЕС и настояваме за незабавно изравняване на субсидиите във всички страни от еврозоната.”
По време на гласуването на вота на недоверие народните представители от НАПРЕД ще подкрепят вота, имаме политическо решение за това, каза Ася Михайлова в качеството си на зам.-председател на парламентарната група. /БЛИЦ