Европейският съюз ясно заяви, че не вярва на управлението на страната и почтеното е в тази ситуация мнозинството да си отиде. Това заяви депутатът от ОДС Любен Дилов пред БНТ.
Брюксел каза, че не може да има доверие на кабинета, че не управлява добре, че не се справя с престъпността, че не може да усвоява европарите прозрачно, отбеляза синият депутат.
Антония Първанова от НДСВ му опонира с думите, че вчерашният дебат по вота на недоверие е бил изцяло по схемата “Крадецът вика: дръжте крадеца”. Нито едно управление досега не се е справило с организираната престъпност, напротив, по един или друг начин е ставало нейи заложник, обслужвало я е по един или друг начин, коментира Първанова. Според нея основният проблем е в това, че никой не може да потърси отговорност от съдебната система за прекратените дела. През годините беше допусната съдебната система да се откъсне като държава в държавата и никой да не може да влезе там и да пита защо има спрени дела, посочи тя.
Ако има предсрочни избори сега, това ще доведе до хаос и нестабилност, което пък ще бъде рай за организираната престъпност, смята тя.
Според Любен Дилов обаче ситуацията е толкова сложна, че трябва да има предсрочни избори. По Конституция властта се определя от народа, мисля че трябва да го питаме какво да правим, защото ситуацията е сложна, каза той. /БЛИЦ