Пет македонски посолства са все още без посланици. Македония няма първи дипломати в България, Швейцария, Катар, Израел и Индия. Това пише македонският вестник “Вечер”, като изтъква, че причината са несъгласията между президента Бранко Цървенковски и правителството.
В посолството в Хага пък освен посланик, който от дълго време е в Македония, има и изпълняващ длъжността. Президентът Бранко Цървенковски все още не е подписал указа за отзоваване на посланик Добринка Тасковска, чието освобождаване външното министерство поиска още през август миналата година. Междувременно, докато Тасковска е в Македония, Шпреса Юсуфи е изпълняващ длъжността. И за празните посланически места в Израел и Индия причината е несъгласието между президента и правителството. За посолствата пък в България, Швейцария и Катар пък процедурата по назначаване на посланици още не е започнала, пише “Вечер”.
БЛИЦ припомня, че през май т.г. посланикът на Македония в София Абдурахман Алити подаде оставка по семейни причини. Той направи това година преди изтичането на мандата му като посланик в София. /БЛИЦ